Veel bedrijven volgend jaar failliet in Europa

Honderdduizenden sluitingen in Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Meer dan 200.000 bedrijven in Europa gaan over de kop als de financiële noodhulp van overheden ophoudt. Dat blijkt uit onderzoek van de Bank of America. Tot nu toe is het aantal faillissementen in Europa nog laag, maar dat gaat veranderen. De bank voorspelt dat het Europese bedrijfsleven flinke littekens gaat overhouden aan de coronacrisis.

De situatie verschilt per land. Vooral in Spanje gaat het faillissementen regenen, aldus het onderzoek. Daar gaan tot eind volgend jaar 76.000 op de fles. Ook lopen ongeveer 59.000 bedrijven in Frankrijk gevaar, nog eens 57.000 in Italië en ook 27.000 in Duitsland. Over Nederland heeft de Bank of America geen prognose gegeven.

De onderzoekers baseerden zich op cijfers van Eurostat over het aantal actieve bedrijven in 2018. Het onderzoek sluit aan bij waarschuwingen van de Europese Centrale Bank. Die stelt dat ‘een aanzienlijk aantal bedrijven gedwongen zou kunnen worden het faillissement aan te vragen, indien de (hulp)maatregelen te vroeg worden opgeheven of indien de voorwaarden voor bankleningen strenger worden.