Vastgoedbazen verliezen rechtszaak van cafébazen

Huurverlaging via de rechter heeft gevolgen voor de hele horeca.

Twee Haagse cafébazen hoeven nog maar de helft van de huur te betalen tijdens de lockdown. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in de eerste uitvoerige uitspraak over huurvermindering, schrijft het FD.

Het vonnis kan grote gevolgen hebben voor restauranthouders, cafébazen en winkeliers elders in het land. Zij kunnen nu gemakkelijker kortingen afdwingen, stellen experts.

“Dit versterkt absoluut de positie van horecaondernemers in onderhandelingen met hun verhuurders”, zegt Marie-Louise van Kleef, advocaat bij Blenheim Advocaten. “Uiteraard is dit goed voor horecaondernemers, maar ook winkeliers geeft dit extra munitie”, stelt vastgoedadvocaat Boris Cammelbeeck van Stibbe. “Zeker voor de weken waarin ze gedwongen dicht zijn.”

De zaak was aangespannen door de verhuurder van café Aimée. De particuliere belegger had de twee Haagse cafébazen voor de rechter gedaagd vanwege achterstallige huurbetalingen. Hij eiste dat zij uit hun pand werden gezet. De huurders voerden aan dat zij niet konden betalen vanwege omzetverlies door de coronacrisis.

(ANP)