Van bankier tot ondernemer (deel 2): de toekomst van werk voor hoogopgeleide managers

Vijf jaar geleden vertrok ik 'opgelucht' bij ABN AMRO en schreef o.a. 'Geld verdienen met jezelf' voor ervaren hoogopgeleide managers en medewerkers die bij o.a. de grootbanken hun vaste baan kwijtraken. In een serie blogs onder de titel 'van bankier tot ondernemer' deel ik mijn ervaringen over wat wel en niet werkt en waar als ex-senior-manager of als medewerker in de financiële sector, maar ook daarbuiten, kansen liggen.

Lees ook: Dinosauriër of krokodil? De toekomst van managen, organiseren en samenwerken

Vorige week kondigde de nieuwe CEO van ABN AMRO, Kees van Dijkhuizen, een nieuwe reorganisatie aan waarbij deze keer een groot aantal senior-managers het veld zal moeten ruimen. Het aantal bestuurders en algemeen directeuren wordt teruggebracht van 19 naar negen en in de topmanagementlaag worden 60 van de 100 banen geschrapt. Van de werknemers wier baan komt te vervallen, gaat een aantal aan de slag op andere afdelingen bij ABN-AMRO. 

De toekomst van werk voor bestuurders, algemeen directeuren en topmanagers
De afgelopen jaren is de werkgelegenheid voor hoogopgeleide managers uit de financiële sector drastisch afgenomen en hetzelfde geldt voor (senior) managementposities bij de overheid en bij andere grote corporates in Nederland. 

Daar is een aantal redenen voor aan te wijzen. De allereerste reden is dat er sowieso veel minder behoefte is aan managers, maar des te meer aan mensen die de handen uit de mouwen kunnen en willen steken. Om het anders te formuleren: ‘managen is uit’, ‘ondernemen' en 'geld verdienen’ is in. Daarnaast is het ook nog eens zo dat door de digitale transformatie van de betrokken ‘dinosauriër-organisaties’ veel ‘managen’, ‘controleren’ en ‘besturen’ ook steeds meer geautomatiseerd wordt door o.a. slim gebruik te maken van kennistechnologie en data. Aangezien deze trends zich dus bij alle grote organisaties voordoen, neemt het aantal beschikbare banen op dit niveau, met dit salaris, dus snel structureel af. 

Wat betekent dit voor de betrokken boventallige senior-managers?
In de praktijk betekent dit alles dat het voor een groot aantal van de betrokken managers praktisch onmogelijk zal blijken om ergens anders weer een vaste betrekking te kunnen vinden. Behalve voor de ex-politici. Daar zal ongetwijfeld goed voor gezorgd worden. Voor de anderen rest slechts het snel reduceren van hun uitgaven en het zo lang mogelijk leven van de gouden handdruk. Want de WW is maximaal nog minder dan 1800 euro netto in de maand, dus daar gaan de meesten het niet mee redden. 

Daarnaast adviseer ik de ondernemers binnen de groep de tijd goed te gebruiken om je ‘plan b’ uit te voeren. Heb je dat niet? Niet erg. Daar gaat mijn volgende blog over. 

Wordt vervolgd. 

Tony de Bree werkte 26 jaar bij ABN AMRO en maakte zelf succesvol de transitie van bankier tot online en offline ondernemer met zijn eigen ‘plan b’. Hij is adviseur, spreker, docent en business coach en serieel schrijver van o.a. ‘Dagboek van een bankier’, ‘Dinosauriër of krokodil’ en ‘Geld verdienen met jezelf’. Tony begeleidt o.a. (ex-)executives en (ex-) medewerkers bij financiële instellingen om de transitie ‘van bankier tot ondernemer’ naar succesvol ZZP’er of succesvol oprichter van een Fintech startup te maken. 

Gerelateerde artikelen