Valse online reviews maken kwaliteit onbetrouwbaar

Deens reviewplatform verwijderde miljoenen online nep-beoordelingen.

Reviewplatform Trustpilot heeft vorig jaar 2,2 miljoen beoordelingen verwijderd omdat ze nep waren. Dat komt neer op bijna zes procent van alle beoordelingen op het platform. Het is voor het eerst dat het Deense bedrijf deze cijfers bekendmaakte.

Volgens Trustpilot ligt de ‘review-industrie’ onder een vergrootglas. De Britse zender BBC maakte onlangs bekend dat valse beoordelingen voor plaatsing op grote e-commerceplatforms in bulk te koop zijn.

Van de beoordelingen die nep waren zijn er ruim anderhalf miljoen automatisch verwijderd met behulp van geautomatiseerde fraudedetectiesoftware. Daarnaast gaat het om dik 659.000 reviews die handmatig offline werden gehaald.

Bedrijven hebben vorig jaar bij Trustpilot ruim 469.000 verdachte reviews gerapporteerd, waarvan na een beoordeling 62 procent uit de lucht is gehaald. Van de dik 88.000 reviews die door consumenten werden aangegeven, werd na toetsing twaalf procent offline gehaald.

Op Trustpilot staan wereldwijd meer dan 120 miljoen reviews over producten en bedrijven op ruim 530.000 verschillende bedrijfsdomeinen.

(ANP)