UWV: Administratieve banen verdwijnen

Door de digitalisering heeft een groot aantal financieel administratief werknemers zijn of haar baan verloren in bijvoorbeeld de financiële sector, de handel en de industrie. Er zijn voor deze werkzoekenden voornamelijk kansen buiten het administratieve werkveld, zo blijkt uit een nieuwe UWV-analyse.

UWV verstrekt momenteel zo’n 16.000 lopende WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een financieel administratieve achtergrond. Aan het begin van de crisis, in 2010, ging het nog om 8.600 lopende WW-uitkeringen.
Kansen
De verwachting is dat de vraag naar financieel administratief medewerkers de komende jaren verder afneemt omdat bedrijven hun financiële administratie meer en meer digitaliseren. In de notitie ‘Overstapberoepen voor de financieel administratief medewerker’ kijkt UWV naar de kansen op de arbeidsmarkt voor deze krimpende beroepsgroep. Er blijken vooral mogelijkheden te liggen in niet-administratieve beroepen. Een aantal daarvan bevindt zich op het terrein van klantcontact zoals callcentermedewerker, medewerker klantenservice, commercieel medewerker binnendienst en servicedeskmedewerker ICT. Deze beroepen kennen relatief veel openstaande vacatures. Overstapberoepen in de detailhandel kennen daarentegen minder goede vooruitzichten voor financieel administratief medewerkers.
De overstapberoepen binnen het administratieve werkveld met de beste kansen zijn (assistent-)controller of assistent-accountant. Deze economisch-administratieve functies vereisen echter wel een hogere opleiding. In andere administratieve beroepen zijn de arbeidsmarktkansen over het algemeen ongunstig, omdat ook hier banen verdwijnen als gevolg van het digitaliseren van werkprocessen. Vooral voor secretariële functies zijn de perspectieven ongunstig.
__________________________________________________________________
Heeft u nog geen specialistische opleiding tot controller gevolgd? Wilt u uw kennis op een hoger niveau brengen en uw toegevoegde waarde vergroten? Volg dan de vijfdaagse opleiding Controller in een Week. Meld u direct aan.
__________________________________________________________________
 
Analyse
De analyse van UWV heeft betrekking op de functies financieel administratief medewerker (of boekhoudkundig medewerker) en facturist. Ongeveer 60 procent van de bij UWV ingeschreven medewerkers financiële administratie is middelbaar opgeleid, 20 procent heeft een lager opleidingsniveau en nog eens 20 procent is hbo- of universitair geschoold.

Gerelateerde artikelen