UvA-fiscalist: stop fiscale voorkeursbehandeling multinationals

'Het mkb is in een slechtere fiscale positie dan multinationals.'

Fiscalist Ruud van den Dool is kritisch over de fiscale voorkeursbehandeling van multinationals in Nederland. De daadwerkelijke economische bedrijvigheid die multinationals naar Nederland hebben gebracht, noemt hij heel beperkt. “Wat die nu werkelijk voor Nederland heeft toegevoegd, behalve werk voor fiscalisten en juristen, daar kun je best kritisch op zijn,” zegt hij in een interview met Nextens, specialist in fiscale software.

Van den Dool is zelfstandig gevestigd fiscalist en universitair hoofddocent fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij pleit voor een gelijkwaardige fiscale behandeling van multinationals en mkb-bedrijven om de concurrentie- en innovatiekracht van het Nederlandse mkb te verbeteren.

“Het mkb bevindt zich in een relatief slechtere fiscale positie dan de multinational. Uiteindelijk is die keuze voor bevoordeling van de multinationals onverstandig geweest.”

Van den Dool wijst  op de polarisatie en de versnippering in het politieke landschap als belangrijke obstakels voor een afgewogen belastingstelsel. “Politieke partijen willen allemaal graag hun eigen kiezersgroep bedienen. Dit leidt tot besluiten die specifieke doelgroepen bevoordelen of benadelen, zonder rekening te houden met het grotere geheel.”

Gerelateerde artikelen