Uitvaartbedrijf Yarden onder curatele DNB

Polishouders moeten zich zorgen maken over hun uitkering, blijkt uit een solvabiliteitsrapportage.

Voor de polishouders dreigt een korting op hun uitkering, schrijft het FD op basis van de rapportage. Daaruit blijkt ook dat Yarden financieel zo zwak staat dat het sinds kort onder curatele staat van De Nederlandsche Bank.

Lees ook: Financieel manager Yarden verdacht van verduistering.

De kapitaalbuffers van de uitvaartmaatschappij blijken veel lager dan gedacht. De uitvaartverzekeringstak had eind vorig jaar een solvabiliteitsratio van 26 procent, terwijl deze graadmeter van de wettelijk verplichte buffers minstens 100 procent moet zijn. Eind 2017 stonden de buffers nog op 120 procent. 

De verzwakking van de buffers komt doordat Yarden bepaalde polissen, die voorzien in de uitkering van een volledig uitvaart, niet kon omzetten in verzekeringen waarbij een som geld wordt uitgekeerd. Tegelijkertijd is het moeilijker stijgende kosten voor zo'n volledige uitvaart op te vangen met rendementen uit beleggingen, doordat regels zijn veranderd.

Versterking van buffers

“Yarden werkt op dit moment hard aan de versterking van haar buffers en heeft bij DNB een herstelplan ingediend om weer aan de wettelijke eisen te kunnen voldoen”, reageert de uitvaartorganisatie schriftelijk. Het bedrijf zegt voldoende geld in kas te hebben om uitvaarten uit te voeren.

Yarden heeft ook te maken met een sterk toegenomen concurrentie de afgelopen tien jaar. Het aantal uitvaartbedrijven is in die tijd bijna verdubbeld: van 1100 in 2007 naar 2000 in 2017. De branche is goed voor een omzet van 1,15 miljard euro. Bij uitvaartbedrijven werken in totaal 9500 mensen blijkt uit cijfers van het CBS.

Groei bij kleine ondernemingen

De meeste uitvaartondernemingen zijn klein, driekwart is eenmansbedrijf. Slechts 8 procent heeft vijf of meer mensen in dienst. Een paar grote uitvaartverzekeraars, zoals Monuta, Yarden en Dela, hebben meer dan 100 mensen in dienst. De meeste groei zit bij de kleine ondernemers, wat volgens het CBS komt door de trend van schaalverkleining en uitvaarten op maat.

Door de toegenomen concurrentie zijn de prijzen van een uitvaart sterk gedaald, liet Marieke Henselmans, schrijfster van het boek 'Laat je niet kisten' onlangs weten: “De grote partijen zeggen dat een uitvaart tussen de 8000 en 10.000 euro kost. Maar door de opkomst van budget-uitvaarders kan het inmiddels tot zeker de helft goedkoper.”

  

Yarden bestaat bijna honderd jaar. De vereniging telt een miljoen leden. Yarden heeft 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en zeven begraafplaatsen in Nederland. Yarden biedt ook mogelijkheden aan franchisers om een eigen onderneming te starten.