Uitstel verhoging BTW

Wouter Bos, minister van Financiën, overweegt de voorgenomen BTW verhoging van negentien naar twintig procent uit te stellen. Bronnen rond het kabinet hebben donderdag een bericht daarover in de Volkskrant bevestigd.

Aanleiding voor het uitstel zijn de slechtere prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) voor de economische groei en de daarmee achterblijvende koopkracht.

Het kabinet was van plan de btw op 1 januari 2009 te laten stijgen. Consumenten betalen dan iets meer voor vrijwel elk product. Bos denkt erover na om de maatregel pas in 2010 in te voeren, juist omdat de lagere inkomens de meeste last hebben van een prijsverhoging. Op de btw-verhoging kwam al veel kritiek van de vakbonden, werkgevers en de oppositie.

Het besluit over een mogelijk uitstel zal naar verwachting in augustus genomen worden als de onderhandelingen voor de begroting van 2009 beginnen. Als de verhoging een jaar later ingaat, zou dat ongeveer twee miljard euro minder in het laatje van de overheid brengen. Het kabinet moet daar compensatie voor vinden.

Een van de opties is de geplande verlaging van de WW-premies ook uit te stellen. Het kabinet wilde met de maatregelen arbeid stimuleren.

Gerelateerde artikelen