UBO-register na wetswijziging weer beperkt toegankelijk

Slechts vier groepen krijgen nog inzage in het UBO-register.
De Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers is gisteren in werking getreden, na publicatie hierover in de Staatscourant. In dit register staat wie de eigenaar is van een organisatie of wie zeggenschap of een belang heeft.

Daarmee verdwijnen de extra administratieve inspanningen voor bedrijven. Die moesten voor allerhande partijen hun eigen UBO-vermelding opvragen, omdat bijvoorbeeld banken of accountants er niet meer bij konden nadat de rechter een blokkade had gezet op de algemene toegang tot het UBO-register.

Deze aanpassing houdt in dat de toegang tot het UBO-register wordt beperkt tot de volgende groepen:

  • Partijen waarvan op basis van de anti-witwasrichtlijn verplichte toegang moet worden geregeld, te weten: de bevoegde autoriteiten en FIUs, de meldingsplichtige entiteiten in het kader van het cliëntenonderzoek dat zij op grond van de anti-witwasrichtlijn moeten verrichten en elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die een legitiem belang kan aantonen;
  • Partijen die toegang krijgen in het belang van de naleving van sancties en het toezicht en de handhaving daarop;
  • Bestuursorganen en rechtspersonen met een overheidstaak waarvoor het in verband met een wettelijke of Europeesrechtelijke verplichting of bevoegdheid noodzakelijk is om UBOs te achterhalen; en
  • Partijen die staan ingeschreven in de UBO-registers, voor zover het hun eigen gegevens betreft.

In Nederland kon iedereen aanvankelijk toegang krijgen tot informatie over UBO’s van bedrijven en andere organisaties, maar een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie over het Luxemburgse UBO-register maakte daar een einde aan. Na deze uitspraak is informatieverstrekking uit het UBO-register stopgezet. De wetswijziging maakt nu de toegang weer mogelijk voor bepaalde groepen.

 

Gerelateerde artikelen