Trump en zijn hondstrouwe aanhangers

Amerika-correspondent Michiel Vos
"Hij verkoopt de dag van morgen, hij doet het anders, hij daagt je uit." Michiel Vos, spreker op FM Dag 2020.

Zijn masterclasses kunnen altijd rekenen op een enthousiast luisterend publiek. Ook tijdens FM Dag 2020 wist Amerika-correspondent Michiel Vos, gefaciliteerd door Buren Legal, zijn gehoor weer te boeien met ‘De toon die de winnaar bepaalt!’ De journalist en schoonzoon van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, keek vooruit naar 3 november, als bekend wordt of republikein Donald Trump nog vier jaar in het Witte Huis mag vertoeven of dat hij plaats moet maken voor de democraat Joe Biden. Kan ‘Sleepy Joe’ de juiste toon vinden om Trump te verslaan? Of dirigeert ‘The Don’ zijn campagne opnieuw tot een succesvolle symfonie.

“Wat je ook van Donald Trump vindt, de man is vernieuwend,” zegt Michiel Vos. “Hij zet de toon van de dag, schreeuwt, twittert vanaf 6 uur ‘s ochtends. Think Big, bouw die muur op de grens met Mexico. Houd de dieven en verkrachters tegen! Of die muur er ooit echt komt? Maakt hem niet uit, het idee is belangrijk!”

Trump plant chaos

Op de grote vraag die miljoenen mensen, en zeker niet alleen binnen de landsgrenzen van de VS, bezighoudt, durft zelfs Amerika-kenner Vos geen antwoord te geven. “Onder normale omstandigheden zou ik zeggen ‘Nee, hij wordt niet herkozen, hij is dit keer écht te ver gegaan…’ Maar bij Trump weet je het nooit. Ook in 2016 waren ‘we’ ervan overtuigd dat hij niet zou winnen. En sindsdien heerst hij met een chaotisch presidentschap, hij plant chaos. Naaste medewerkers vliegen er uit, hij maakt met iedereen ruzie, de man heeft geen agenda.”

Maar Trump, en dat verenigt zijn grote schare supporters in de Verenigde Staten, is ook een leider die nooit zwakte vertoont. “Als er weer zo’n EU-leidertje het Witte Huis bezoekt, laat hij zien hoe groot Amerika is. Als hij met Bob Woodward wil praten, de man die Richard Nixon deed aftreden, dan doet hij dat gewoon. Wel achttien keer! Ja, natuurlijk, hij wordt uitgelachen. Maar dat maakt hem niets uit. Elke dag is er wel een rel, een ruzie met een blonde tv-presentatrice.”

Benen van de vijand afhakken

Is wat Trump zegt waar, bijvoorbeeld als dat vaccin tegen Covid 19 aankondigt? “Dagelijks weer een grote vraag,” zegt Michiel Vos. “Overdrijft hij, zijn het alternatieve feiten. In Amerika is Amerika de baas over het corona virus. Elders, ook in Nederland, is het virus de baas. Geven Amerikanen hem zijn baan opnieuw voor vier jaar? Hij staat in feite alleen, heeft amper contacten met het Congres, is redelijk geïsoleerd. De man wil maar één ding: keihard winnen en het liefste de benen van de vijand bij de knieën afhakken.”

Maar toch: Donald Trump heeft een hondstrouwe schare aanhangers. En volgens Michiel Vos geldt zelfs onder de twijfelaars van het electoraat dat 3 november beslist: He may be an asshole, but he is our asshole. “Hij verkoopt de dag van morgen, hij doet het anders, hij daagt je uit om óók die regels te overtreden. Wij zijn de schapen, hij is onze herdershond. Zo ziet Trump dat. Maar de man heeft geloof in zichzelf, hij is altijd dezelfde gebleven, heeft nooit de draai gemaakt om bijvoorbeeld na zijn overwinning in 2016 keurig met democraten te gaan eten. Het is zijn stijl, het zijn zijn korte lijnen, hij neemt de beslissingen. Donald Trump praat niet of amper met ambtenaren, slaat mensen over, doet alles direct en alleen.”

Derde Wereldland met goud

De Amerika-correspondent omschrijft de Verenigde Staten als ‘een Derde Wereldland met wat goud’. En dat ligt niet aan Trump. Tijdens FM Dag verschijnt er achter Michiel Vos een levensgrote foto van Trump-aanhangers. Een schreeuwende Amerikaan, gehuld in een t-shirt met een foto van een nog harder schreeuwende Donald Trump. En op dat shirt de tekst: ‘If you don’t like Trump, you probably won’t like me. And I’m okay with that’.

Wat als de huidige president op 3 november niet wint? “In zijn verliezers speech zal hij dan zeggen dat het systeem is verscheurd, dat er is gesjoemeld. ‘En nu de straten in en neem je wapens mee’. De storm zal dan losbranden.”

Vanuit de zaal tijdens FM Dag 2020 zegt één van de toehoorders: “Maar ook Biden zal zeggen ‘The system is ripped’. Michiel Vos denkt dat ook, want hoe de uitkomst van de verkiezingen ook wordt; het zal een nek-aan-nek race zijn. Met over en weer verdachtmakingen van gesjoemel met de uitslag. Verwacht hij.
Wat Michiel Vos opviel tijdens zijn verblijf in Nederland: de rust die premier Rutte hier tijdens persconferenties uitstraalt. “De toon in Amerika is altijd ‘Voor ons, tegen de rest’. Donald Trump noemt zichzelf graag a war president, à la Churchill. I read a lot, zegt hij dan. Nou … narcisme is een deel van zijn leiderschapsstijl. Maar één ding is zeker; hij gaat het 3 november goed doen.”

Bekijk hier de video van Michiel Vos op FM Dag 2020.

(foto’s: FM)

Gerelateerde artikelen