Transitievergoeding alleen volstaat niet bij sluiting

ontslagvergoeding
Drents bedrijf moet ook ontslagvergoeding betalen.

Bloedzakkenfabrikant Fresenius Hemocare moet boventallig verklaarde werknemers van de rechter een flink geldbedrag meegeven. De rechtbank in Assen houdt de onderneming uit Emmer-Compascuum aan een eerder afgesproken sociaal plan. Ook moet Fresenius 20.000 euro schadevergoeding betalen aan vakbond FNV voor geleden imagoschade.

Het gaat om vijftig werknemers die boventallig zijn verklaard en hun werk verliezen als de fabriek uiterlijk 2024 dichtgaat. Volgens FNV hadden de medewerkers, allemaal vrouwen die al tientallen jaren bij de fabriek werken, nog recht op gemiddeld 80.000 euro extra ontslagvergoeding. In totaal zou het gaan om zo’n 4 miljoen euro.

Het bedrijf probeerde hier onderuit te komen met alleen de wettelijke transitievergoeding, maar van de rechter moet Fresenius toch over de brug komen. “Het sociaal plan gaat uit van de veel betere kantonrechtersformule”, legt FNV-bestuurder Janwillem Compaijen uit.

Het Duitse moederbedrijf Fresenius verplaatst de productie van bloedzakken naar de Dominicaanse Republiek. Daar komt wel een andere fabriek voor terug. De productie van sondevoeding stopt in Bad Homburg in Duitsland en gaat naar Emmer-Compascuum. De overplaatsing van medewerkers naar sondevoeding duurt nog tot 2025. Van de tweehonderd huidige werknemers gaan er volgens FNV honderdvijftig mee over naar het nieuwe bedrijf.

(ANP)