TotalEnergies voor de rechter om greenwashing

TotalEnergies voor de rechter om greenwashing
Claim van CO2-neutraliteit zou in strijd zijn met investeringen in fossiel.

TotalEnergies wordt voor de rechter gespleept wegens greenwashing in advertenties. De zaak kan gevolgen hebben voor de manier waarop bedrijven hun klimaatplannen communiceren. De zaak is ook van belang omdat grote bedrijven hun ESG-plannen volgend jaar verplicht moeten rapporteren na een accountantscontrole.

De zaak tegen TotalEnergies is aangespannen door non-profitorganisaties, geleid door Greenpeace, Friends of the Earth, Notre Affaire à Tous en ClientEarth. De zaak draait om de rebranding van Total naar TotalEnergies.

In de aanklacht wordt gesteld dat het oliebedrijf in een reclamecampagne de Europese wetgeving inzake consumentenbescherming heeft geschonden. Het publiek zou misleid zijn door de toezegging om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, terwijl TotalEnergies juist verdere investeringen in fossiele brandstoffen plant.

Met claims als deze willen non-profitorganisaties claims van milieuvriendelijkheid van de olie- en gasbedrijven aanvechten. TotalEnergies gebruikte sluwe propaganda om ons te overtuigen van het onmogelijke: dat koolstofneutraliteit kan worden bereikt door steeds meer fossiele brandstoffen te produceren en te verkopen, aldus Clara Gonzales, juridisch adviseur bij Greenpeace Frankrijk. TotalEngergies zou een controversieel olieproject van miljarden dollars in Oeganda willen ontwikkelen.

TotalEnergies ontkent de beschuldigingen van greenwashing en stelt dat het op schema ligt koolstofneutraal te zijn tegen 2050 te halen, en de beschuldigingen van greenwashing waren onjuist.