Topvrouw ‘Bank der Banken’ ziet kansen en risico’s in finance

Centrale banken moeten financiële markten innoveren

Andréa Maechler, de nieuwe vicevoorzitter van de Bank for International Settlements (BIS), waarschuwt voor de risico’s van cryptocurrencies. Na acht jaar in de directie van de nationale bank van Zwitserland te hebben gezeten, maakte Maechler vorig najaar de overstap naar de BIS. In een interview in de Zwitserse krant NZZ gaat zij in op de veranderingen in het mondiale financiële systeem.

  • Cyberaanvallen op banken nemen toe
  • De BIS doet intensief onderzoek naar nieuwe betalingstechnologieën.
  • De introductie van digitaal centralebankgeld wordt besproken.

De BIS speelt een cruciale rol in het mondiale financiële systeem. Als bank van centrale banken biedt ze diensten aan zoals de diversificatie van valutareserves en het creëren van consensus. Daarnaast doet ‘de bank der banken’ onderzoek naar nieuwe technologieën die de financiële sector kunnen transformeren.

Toekomst van het financiële systeem

Maechler benadrukt in het interview het belang van een stabiel financieel systeem, gebaseerd op het tweeledige systeem van centrale banken en commerciële banken. Volgens haar kunnen nieuwe technologieën zoals tokenisatie en kunstmatige intelligentie, het financiële systeem sneller, eenvoudiger en efficiënter maken, maar brengen ook risico’s met zich mee zoals cyberaanvallen en fragmentatie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

De rol van Centrale Banken

Centrale banken staan volgens de bestuurder van de BiS voor de uitdaging om het juiste kader te creëren voor de integratie van nieuwe technologieën, zonder de stabiliteit van het financiële systeem in gevaar te brengen. Ook brengt de introductie van digitaal centralebankgeld juridische en regelgevende uitdagingen met zich mee.

Maechlers conclusies

Andréa Maechler ziet de toekomst van het financiële systeem dan ook als een balans tussen innovatie en stabiliteit. Samenwerking tussen centrale banken en solide regelgeving zijn cruciaal om de kansen van nieuwe technologieën te benutten en tegelijkertijd de risico’s te minimaliseren. De topvrouw gaat niet in op de betekenis van deze ontwikkelingen voor corporate finance.

Gerelateerde artikelen