Topmanagers ervaren globalisering als positief

Topmanagers van toonaangevende bedrijven zien globalisering als een positieve uitdaging. Dit blijkt uit een onderzoek van EquaTerra, een adviesbureau voor outsourcing.

Voor het onderzoek zijn 217 topmanagers uit negentien bedrijfstakken geïnterviewd over het onderwerp. Ondanks protectionisme uit politieke overwegingen en een sterke economische neergang waren de reacties over het verschijnsel positief.

Negentig procent van de respondenten noemden globalisering ‘onvermijdelijk’ en gaven aan ervan overtuigd te zijn dat marktbescherming of afkoeling van de economie het tij niet kan keren.

Zeventig procent is het eens met de stelling dat globalisering over het geheel een positieve invloed heeft op hun eigen organisatie. Ruim een derde denkt tevens dat globalisering kansen biedt om nieuwe markten te penetreren, naamsbekendheid te vergroten en verkoop te stimuleren.

Het grootste nadeel van globalisering voor topmanagers is de jacht op goed personeel. Dit vindt 44 procent. Hun grootste zorg voor de komende drie jaar is het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers. Globalisering biedt echter wel kansen om goede medewerkers tegen lage lonen te vinden.

Gerelateerde artikelen