Topman Orange vertrekt wegens fraude

Stéphane Richard verstrengeld met Frans miljoenenschandaal.

Topman Stéphane Richard van Orange, het grootste telecombedrijf van Frankrijk, treedt uiterlijk eind januari af in verband met een veroordeling voor medeplichtigheid in een fraudezaak. Er wordt nu naar een opvolger gezocht voor Richard, die al tien jaar de hoogste baas is van Orange.

Hij heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar gekregen en moet een boete van 50.000 euro betalen. Richard is schuldig bevonden aan het helpen van de onlangs overleden oud-minister en zakenmagnaat Bernard Tapie.

Dat zou hij gedaan hebben toen hij nog een hoge functie bij het Franse ministerie van Financiën bekleedde. In een arbitragezaak uit 2008 kende dat ministerie aan Tapie 403 miljoen euro toe als vergoeding voor schade die hij zou hebben geleden door de verkoop van Adidas aan de bank Crédit Lyonnais in de jaren negentig.

Later stapte de Franse staat naar de rechter omdat de arbitragezaak in het conflict met de bank doorgestoken kaart zou zijn.

Wat volgde was jarenlang juridisch gesteggel. Tapie kreeg uiteindelijk in hoger beroep te horen dat hij de miljoenencompensatie weer moest teruggeven. Maar in 2019 werd hij door Parijse rechters vrijgesproken van fraude.

Ook werd toen nog gezegd dat er geen bewijs was dat Richard zich aan fraude schuldig had gemaakt. Tapie overleed begin vorige maand op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Een topfunctionaris van het Franse ministerie van Financiën zei dat Richard moet aftreden als hij zou worden veroordeeld. Richard zelf is het niet eens met het vonnis en vindt dat hij onterecht wordt veroordeeld. Hij is van plan om in cassatie te gaan bij het Franse Hooggerechtshof.

(ANP)