‘Topman heeft weinig effect op koers’

Bestuursvoorzitters van AEX-fondsen hebben maar een zeer beperkte invloed op de koers. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het FD onder de topmannen van de 25 AEX-fondsen.

Het dagblad keek naar de bestuursperiode van de topmannen (Nancy McKinstry van Wolters Kluwer is de enige vrouw) en onderzocht hoe het fonds in die tijd presteerde ten opzichte van de AEX-index. Dertien fondsen hebben onder hun huidige topman beter gepresteerd dan de AEX. Vijf hebben geen noemenswaardige afwijking van de index, zeven blijven er duidelijk onder. Wat blijkt: lang zittende ceo’s presteren niet per definitie beter dan nieuwe topmannen, maar andersom is vers bloed ook geen garantie voor een hogere beurskoers.

In het FD-onderzoek kwam Lard Friese als winnaar naar voren. Sinds de beursgang in juli 2014 heeft verzekeraar NN Group onder zijn voorzitterschap op jaarbasis 22 procentpunten meer rendement behaald dan de AEX. Onder de achterblijvers zijn onder meer Eelco Blok van KPN (-18 procentpunt per jaar, in bijna vijf jaar) en topman Ben van Beurden van Shell (-12 procentpunt in twee jaar).

Volgens Daniëlle Melis, voorzitter van het Nyenrode Corporate Governance Institute, is de aandelenkoers ‘geen rationeel gegeven’. ,,’Er bestaat geen een-op-eenrelatie tussen topman en beurskoers. Wat doet de sector, hoe gaat het met de economie: de koers gaat veel over emotie’, aldus Melis.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen