Topbankier voorspelt run op bedrijven door beleggers

Rente blijft laag, euro wordt sterk, andere beleggingen brengen weinig op.

Dat voorspelt Bill Street, Group Chief Investment Officer van Quintet Private Bank. Dat is de moedermaatschappij van private bank Insinger Gilissen. Street denkt dat kleinere en meer cyclisch opererende bedrijven populairder zullen worden bij beleggers.

De belangstelling voor bedrijven verklaart Street doordat andere beleggingsobjecten, zoals obligaties, hun aantrekkingskracht gaan verliezen. Hij verwacht dat aandelen dit jaar wel goede resultaten gaan opleveren. Vooral omdat cxentrale banken de rente laag houden.

Dat betekent volgens Quintet dat de discontorente die wordt toegepast op risicovolle beleggingen lager is dan in andere cycli en dus leidt tot hogere waarderingen. Op korte termijn profiteren aandelen van bedrijven die meegaan in de aantrekkende economische activiteiten. Op middellange termijn zijn het groeiaandelen – zoals die in de technologiesector – profiteren van zeer lage rentes.

Street denkt verder dat beleggers een duwtje in de rug krijgen door het Europees herstelfonds van 750 miljard euro. Dat leidt tot een koersstijging van de euro. Hierdoor zal de verzwakking van de economie minder lang duren dan gedacht. 

Duurzaamheid tenslotte wordt een belangrijk beleggingsconcept, besluit Street. Niet zelden komen technologie en duurzaamheid elkaar tegen, met name op het gebied van ‘cleantech-bedrijven’. Of de roze toekomst werkelijkheid wordt, hangt volgens Street af van de vaccinatiegraad van de wereldbevolking.