Toename Europese IPO’s

Europese beursgangen, Initial Public Offering (IPO), beginnen na een aantal tegenvallende kwartalen voorzichtig te herstellen. Dit blijkt uit de laatste IPO Watch Europe van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC).

In het derde kwartaal, traditiegetrouw een rustige periode, waren er 44 beursgangen te noteren met een totale waarde van 1,8 miljard euro vergeleken met het tweede kwartaal, 28 IPO’s met een waarde van 456 miljoen euro. Ten opzichte van het derde kwartaal 2008, totale waarde van 1,6 miljard euro, is dit een vooruitgang.

De groei in IPO activiteit heeft voornamelijk te maken met de investeerders die langzaam meer vertrouwen krijgen in beursgangen. In het eerste half jaar belegden zij vooral hun geld in ‘secondary offerings’ om hun balans te sterken. De cijfers zijn echter nog erg laag vergeleken met de periode voor de crisis. Het derde kwartaal van 2007 kende namelijk nog 183 beursgangen met een totale waarde van 12,8 miljard euro.

Martin Coenen, partner bij PricewaterhouseCoopers: ‘Als we kijken naar de afgelopen periode en de signalen die we krijgen van klanten, kunnen we spreken van een voorzichtig optimisme aangaande beursgangen. Het is echter moeilijk om een voorspelling te doen over de toekomst, omdat de economie nog instabiel is. Maar investeerders worden positiever en verschillende private equity partijen overwegen een beursgang voor een of meerdere van hun participaties. Deze signalen doen ons geloven dat het eerste half jaar van 2010 beter wordt. We adviseren bedrijven met beursplannen dan ook snel met de voorbereidingen voor een IPO te beginnen om de concurrentie voor te zijn.’

Gerelateerde artikelen