Toegang Europese bedrijven tot groene subsidies VS

Honderden miljarden dollars voor de transitie naar schone energie.

De Europese Unie wil op korte termijn afspraken maken met de Verenigde Staten over toegang tot klimaatsubsidies die de regering van president Joe Biden eerder aankondigde. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spreekt Biden volgende week in Washington en zou dan al de contouren van een akkoord willen hebben.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een Brusselse ingewijde. Biden kondigde onlangs honderden miljarden dollars aan subsidies en belastingvoordelen aan om de Amerikaanse industrie te steunen bij het versnellen van de overgang naar schone energie. Dat leidde tot weerstand in de Europese Unie, omdat de staatssteun de Europese industrie op achterstand dreigt te zetten. De Europese Commissie zou nu sturen op afspraken waarmee ook EU-lidstaten als vrijhandelspartner van de VS toegang kunnen krijgen tot een aantal van die steunmaatregelen.

Von der Leyen en Biden proberen volgende week onder andere tot principeafspraken te komen over de toegang tot strategisch belangrijke grondstoffen, de arbeidsmarkt en duurzaamheid. Daarmee zou de EU een status kunnen krijgen die gelijk staat aan die van een vrijhandelspartner van de VS, waardoor lidstaten ook van de klimaatsubsidies zouden kunnen profiteren.

Vorige maand verklaarde Eurocommissaris Valdis Dombrovskis al dat de VS er voor openstaan de EU die status te gunnen. Dat zou bijdragen aan het verhelpen van “discriminerende aspecten” van de Inflation Reduction Act, zoals Bidens wetsvoorstel voor de miljardensubsidies heet.

(ANP)

Gerelateerde artikelen