Tips en tricks voor sollicitatiegesprekken als financial controller

Sollicitatiegesprekken voor een functie als financial controller worden vaak ervaren als stressvol en lastig, mede vanwege het belang dat door werkgevers aan persoonlijke gesprekken wordt gehecht.
Uitzendbureau Randstad stelt in een recente blog echter dat deze stress nergens voor nodig is. De uitzendreus geeft enkele tips en tricks die financial controllers kunnen helpen in het glansrijk doorstaan van een sollicitatie. Sollicitatiegesprekken voor de functie van controller volgen doorgaans een redelijk vast gesprekspatroon. Hierdoor kunnen kandidaten bepaalde vragen goed voorbereiden en zo effectief mogelijk beantwoorden. 
Welke uitdagingen zoek je?
Een van de meeste gestelde vragen tijdens sollicitaties gaat over de professionele uitdagingen die je voor ogen hebt. Deze vragen stellen afnemers van sollicitaties in de gelegenheid om er achter te komen naar wat voor takenpakket sollicitanten op zoek zijn in een nieuwe baan en op welke manier zij bij de organisatie passen.
Een dergelijke vraag kun je het best beantwoorden door eerdere ervaringen te bespreken; vertel over momenten waarop je onder druk stond of anderszins een professionele uitdaging hebt opgelost. Door te benadrukken welke vaardigheden benodigd waren voor het oplossen van de uitdaging en aan te geven welke lessen voor de toekomst je hieruit hebt geleerd, kun je werkgevers overtuigen dat je de flexibiliteit en aanpassingsgerichtheid bezit om nieuwe uitdagingen aan te gaan. 
Laten zien wat de controller professioneel motiveert, en welke uitdagingen hij graag aangaat, kunnen ook bijdragen aan een positieve beoordeling door de werkgever.
 
Beschrijf een typische werkdag
Sollicitanten hebben vaak moeite als de potentiële werkgever er naar vraagt om een gemiddelde werkdag bij de werkgever te beschrijven. Werkgevers hopen met deze vraag erachter te komen of de sollicitant een goed beeld heeft van de openstaande functie. Sommige sollicitanten gebruiken deze vraag om een werkdag in hun huidige rol te beschrijven. Dit is acceptabel, maar het is belangrijk om deze vraag direct te relateren aan de positie als financial controller door specifieke taken en vaardigheden te benoemen die gedurende een werkdag belangrijk zijn (omgaan met spreadsheets, database fetching, rapportages, interne klantrelaties, etc..)
 
 
 
Hoe beter kandidaten in staat zijn om hun vorige posities te linken aan de openstaande vacature, des te aantrekkelijker zullen zij voor de beoogde werkgever zijn. Mogelijk overbodig om op te merken, maar het is belangrijk om te benadrukken dat er hier geen tijd is om niet-werkgerelateerde activiteiten te noemen. Kernachtige antwoorden zijn zeer wenselijk.
Benoem je zwakke punten
Zelden vinden sollicitanten het prettig om hun zwakke punten te benoemen, omdat je hier balanceert op een dun koord. Het is lastig om de vraag te vermijden. Sollicitanten kunnen niet gaan liegen en simpelweg zeggen dat zij geen zwakke punten hebben. Het is belangrijk om een juiste balans te vinden en professionele zwakheden te benoemen die nog verbeterd kunnen worden. Sollicitanten moeten hun zwakheden formuleren als leerervaring: wat hebben zij ondervonden, wat hebben zij geleerd en wat zullen zij in de toekomst anders doen. Zo laten zij werkgevers zien dat zij hun eerder gemaakte fouten hebben geëvalueerd en over de professionele integriteit beschikken om goed om te gaan met toekomstige professionele uitdagingen. 
Uiteraard zijn kleine tekortkomingen zoals “je verliezen in details” of “ik raak gemakkelijk afgeleid door verwante zaken” gemakkelijker te verantwoorden en te corrigeren dan grotere tekortkomingen. De kleine tekortkomingen kunnen ook grote tekortkomingen die je niet snel wilt prijsgeven maskeren.
Waarom moeten we jou aannemen?
Bij deze vraag hebben sollicitanten de perfecte gelegenheid om zich te onderscheiden. Zij krijgen de kans om professionele vaardigheden, opleidingen en ervaringen samen te vatten op een effectieve manier die aantoont waarom zij de perfecte match zijn voor de organisatie.
Wanneer sollicitanten zich richten op een functie waarin zij nog een beperkte arbeidservaring hebben, kunnen zij zich onderscheiden door gedrevenheid en enthousiasme aan de dag te leggen. Zij kunnen laten zien dat zij veel onderzoek hebben gedaan naar financiële zaken en een goed begrip hebben van de controllerfunctie. Een dergelijk charisma vinden werkgevers aantrekkelijk, dus het is zeker raadzaam om te solliciteren wanneer je minder ervaring hebt. Uiteraard is het nog beter wanneer kandidaten ook beschikken over de relevante vaardigheden en de opgestelde criteria voor de functie.
Wat weet je van ons?
Veel kandidaten struikelen over deze vraag, terwijl dat absoluut niet nodig is. Het beantwoorden van deze vraag vergt enige voorbereiding en onderzoek van de sollicitant voorafgaand aan de sollicitatie. Dit betekent niet dat sollicitanten een bedrijf van binnen en buiten moeten kennen, maar dat zij wel een paar kernpunten weten (hoe lang bestaat het bedrijf, wat voor diensten leveren zij, wat voor soort vermogen trekken zij aan, etc..). Dergelijke informatie is vaak met enig onderzoek vrij makkelijk op te sporen. 

__________________________________________________________________________________ 
3 interessante opleidingen voor ambitieuze controllers:
Heeft u nog geen specialistische opleiding tot controller gevolgd? Wilt u uw kennis op een hoger niveau brengen en uw toegevoegde waarde vergroten? Volg dan de vijfdaagse opleiding Controller in een Week. Meld u direct aan.
Verandert de controller functie in uw organisatie? Of wilt u een nieuwe visie op uw vak opdoen? Volg dan de toptraining De Controller als Businesspartner. Lees meer.
De opleiding Certified Business Controller leidt finance professionals op in 20 dagen, verspreid over 6 maanden, tot succesvolle business controllers volgens de methodiek van Action Learning. Hoe staat het met uw vakkennis? Bent u er klaar voor om door te groeien naar Certified Business Controller? Doe de test: 10 vragen. Direct meer informatie over de opleiding? Ga nu naar Certified-Business-Controller.nl
Voor een vrijblijvend advies neemt u contact op met Ivo ten Hoorn (020-6390008), Product Manager Opleidingen bij Alex van Groningen, of ga direct naar de website van Alex van Groningen. 

Gerelateerde artikelen