Thuiswerken wakkert ziekteverzuim aan

Thuiswerken wakkert ziekteverzuim aan
Mede door pandemie ligt uitval door ziekte 10 procent hoger dan in 2018.

Fysieke en mentale druk van het thuiswerken leiden tot een oplopend ziekteverzuim. In december lag de uitval door ziekte 10 procent hoger dan in 2018. Vooral de mentale klachten leiden tot langer verzuim.

Dat meldt het FD op basis van bronnen bij verzekeraar Interpol. De belangrijkste oorzaak van het oplopend verzuim is de coronapandemie. De gemiddelde duur van het ziekteverzuim is door corona verder opgelopen. In december lag het met 28,3 dagen 10 procent boven het niveau van 2018.

Die trend was al gaande voor corona, maar de verzuimduur van werknemers in het mkb is sinds de uitbraak verder gestegen Behalve aan corona zelf ligt de opmars van het verzuim aan een reeks factoren die met de pandemie samenhangt, zegt directeur bedrijven René Voets van Interpol in het FD. Werknemers lopen langer door met klachten, voordat ze naar de dokter gaan en sommige vormen van zorg zijn afgeschaald. Dat vertraagt het herstel.

De hogere werkdruk door het uitvallen van collega’s is een extra bron van klachten. Of dat ook op lange termijn tot hoger verzuim zal leiden, durft hij niet te zeggen.