Telefoontje van Wiebe Draijer aan Barbara Baarsma

Na de uitzending van ‘Zondag met Lubach’ moest de CEO van Rabobank toch even praten met Barbara Baarsma…

Hieraan voorafgaand: Wie financiert herstel.nl?

Wiebe: goede avond, Barbara, sorry dat ik nog zo laat bel, maar het gaat over jouw rol bij herstel.nl.

Barbara: tuurlijk, Wiebe, geen probleem. Wat kan ik voor je doen?

Wiebe: we hebben het er vanavond even in de RvB over gehad, maar we willen dat je per onmiddellijk afstand neemt van herstel.nl. De reputatieschade voor onze Rabobank is te groot. We dachten dat het een goed idee was om aan dit initiatief mee te doen in het kader van ‘De Rabobank is er voor ondernemers’, maar na Lubach vanavond is de flak die we als bank krijgen op sociale media waaronder op Twitter veel te groot.

Ik heb opdracht gegeven aan onze social media service op sociale media en vooral op Twitter om officieel te ontkennen dat de Rabo Bank bij herstel.nl betrokken was en te zeggen dat het jouw persoonlijke initiatief en jouw persoonlijke meningen zijn.

Ik wil dat je zelf ook op LinkedIn een bericht plaatst (dat vind je zo direct in je e-mailbox) en ik wil dat je de foto op de site van herstel.nl met jou in het midden z.s.m. laat verwijderen.
En spreek met Fransman af dat hij aan de media vertelt dat ‘herstel.nl’ onder politieke druk is gezet.

De volgende keer moeten we in samenwerking met Corporate Communications dit soort zaken nog beter afstemmen en bekijken wat de impact van dit soort acties kunnen zijn voordat wij en jij hieraan meedoen.

Ik stel voor dat je voorlopig even minder bij talkshows en dergelijke aanschuift en je ook bij D66 de komende tijd minder prominent presenteert. Totdat dit allemaal is overgewaaid.

Barbara: Wiebe, ik vind dit wel teleurstellend. We hebben mijn deelname toch vooraf uitgebreid besproken? Maar als jullie dit nu vinden…het is niet anders. Goedenavond.

Wiebe: goedenavond, Barbara.

Of dit zo gegaan is wie niemand, behalve de betrokkenen natuurlijk. Maar de kans dat Baarsma hieraan heeft meegedaan zonder dat dat besproken is binnen Rabo Nederland is op basis van mijn eigen ervaring bij ABN Amro gedurende 26 jaar nihil.

Barbara Baarsma wordt al jaren gepositioneerd door de Rabobank als ‘troetelbankier’ zoals ex-collega’s uit de sector haar noemen en daarom mag ze overal aanschuiven. En daar is op zich niets mis mee. Als ze niet vooraf heeft overlegd, dan is het een blunder van de leiding van de Rabobank en van Corporate Communications van de Bank. En sowieso is het van Mevrouw Baarsma ‘een beetje dom’.

Door Tony de Bree. Hij is auteur van ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie’‘Overlevingsstrategie voor startups’ en ‘De scale-up blueprint’. Sinds 1997 spot hij succesvol bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal. Hij is ICT-lid in RvC’s en werkte bij ABN AMRO, als Dragon bij corporate venturing en als global splitsingsmanager KYC.

Gerelateerde artikelen