Tekort stroom voor elektrische voertuigen

Overgang van fossiel naar elektrisch rijden loopt vertraging op.

De overgang van benzine- en dieselauto’s naar elektrisch vervoer dreigt vertraging op te lopen door een tekort aan elektriciteit. Het stroomnet kan de extra vraag niet aan.

Dit meld het AD. In heel Nederland moeten er in de komende zeven jaar bijna 400.000 openbare stopcontacten voor stekkerauto’s bij, is de inschatting van duurzaamheidsadviesbureau Over Morgen.

Nu is ons land nog Europees voorloper met de aanleg van nieuwe laadpunten: in het eerste halfjaar groeide het aantal van 123.000 naar 138.000 (semi)publieke stopcontacten, blijkt uit cijfers van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), een samenwerkingsverband van overheden, netbeheerders en bedrijven. Zij voorzien een explosieve groei van het aantal stekkerauto’s: tot 2025 komen er bijna 700.000 bij, in de vijf jaar daarop ruim een miljoen.

Het tempo waarin er nieuwe laadpunten komen, moet dus minstens hetzelfde blijven, en eigenlijk iets omhoog. Maar inmiddels lijken de grenzen van het stroomnet in zicht te komen en zijn die op sommige plekken al bereikt.

(ANP)