Tekort aan accountants jaagt salarissen omhoog

In de huidige jaargang is het aantal uitstaande vacatures bij grote accountantskantoren met tientallen procenten gestegen. Door een schaarste op de arbeidsmarkt nemen de salarissen van accountants toe. Dit meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van een rondgang langs de Big Four (EY, Deloitte, KPMG en PwC), BDO, Mazars en branchevereniging NBA.

Detacheringsbureau Yacht becijferde recentelijk dat er in de eerste jaarhelft 10.000 vacatures voor accountants zijn geplaatst. Directeur Berry Wammes van beroepsvereniging NBA denkt dat dit cijfer iets te optimistisch is. Hij houdt het op 1500 echte vacatures en 1600 verwante functies die vaak door accountants worden opgevuld. Niet al deze functies kunnen vervuld worden door een schaarste op de arbeidsmarkt. Volgens Wammes is er te weinig aanwas van studenten en zijn er te weinig ervaren accountants. 
Dankzij de schaarste stijgen de salarissen soms wel met 10 procent, schrijft Het FD. “De vraag naar accountants neemt toe en daarmee ook de onderlinge concurrentie en de salarissen”, aldus een woordvoerder van KPMG.  Slechts een deel van de meer dan 1000 vacatures die de Big Four heeft geplaatst is vervuld. KPMG moet nog 10 procent invullen van de 300 nieuwe medewerkers die het zoekt. 
Een verklaring voor de huidige krapte heeft naast de beperkte aanwas van studenten nog andere redenen. Bedrijven investeren na de economische recessie weer meer waardoor er bij accountantskantoren en hun opdrachtgevers meer behoefte is aan financieel specialisten. Daarnaast zijn na enkele schandalen, zoals Vestia en Imtech, de kwaliteitseisen voor het vak opgeschroefd. De door de politiek en toezichthouders gewenste strengere controles vragen meer mankracht. Ten slotte durven meer accountants door het gunstige economische klimaat de overstap te maken naar functies als financieel directeur, controller of adviseur. 

Gerelateerde artikelen