‘Technologie haalt vak van controllers overhoop’

‘Technologie haalt vak van controllers overhoop’
Controllers onderschatten de digitale disruptie, aldus hoogleraar.

Big data gaan de finance fundamenteel veranderen, denkt Bob de Wit, hoogleraar Strategisch Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit. Hij spoort andere financials om snel aan te haken bij deze trend.

“Het duurt altijd langer dan je denkt voordat een technologie doorbreekt. Dat zorgt ervoor dat mensen denken: “Het zal zo’n vaart niet lopen’. Vervolgens is na de definitieve doorbraak de impact groter dan we denken.” 

Ontwikkelingen die voor de controller meer dan de moeite waard zijn, zijn volgens De Wit robotisering en kunstmatige intelligentie. Het is niet heel ver meer dat robots het repetitieve werk van een mens overpakken. De combinatie van kunstmatige intelligentie met veel data, oftewel big data, maakt dat machine learning toepasbaar wordt, aldus Bob de Wit.

De Wit denkt niet dat controllers door deze ontwikkelingen hun baan verliezen. De vraag is meer hoe technologie het werk ten goede komt. Controllers zullen in de toekomst steeds meer sociale vaardigheden nodig hebben om impact te maken op de business.

“Een valkuil voor financials is dat ze her en der technologie toepassen. Een verbetering hier, een stapje meer efficiëntie daar. “Maar ze maken dan niet de omslag naar echt datagedreven werken.” 

 

Gerelateerde artikelen