Techggiganten profiteerden voor 32 miljard van fiscale mazen

Nederland liep voor een half miljard aan belastingen mis.

Amazon, Apple, Facebook, Microsoft en Alphabet Inc (moederbedrijf van Google) ontwijken voor jaarlijks 32 miljard dollar aan belastingen in landen van de G20. Deze belastingschade is opgetreden gedurende de pandemie. Door zwakke belastingregels kunnen dergelijke bedrijven gemakkelijk belasting ontwijken.

Dat blijkt uit onderzoek van ActionAid, een internationale ngo. Ook Nederland is de klos van de belastingontwijking door de vijf tech-giganten. Ons landloopt jaarlijks 456 miljoen dollar potentiële belastinginkomsten mis. 

De noodzakelijke extra investeringen en de tegelijkertijd sterk afgenomen belastinginkomsten, maakt de situatie voor overheden extra lastig. Zo staat de gezondheidszorg onder druk, constateert ActionAid. Dit geldt met name voor landen in het mondiale zuiden, waar het zorgstelsel al voor de pandemie ontoereikend was.  

Sinds 2019 is de OESO bezig om techbedrijven meer belastingen gaan betalen. Het doel is deze zomer een akkoord over het pakket aan maatregelen te bereiken, maar of dat gaat lukken is nog hoogst onzeker. De voorgestelde maatregelen gaan nog niet ver genoeg om digitale bedrijven adequaat te belasten en zorgen in de huidige vorm onvoldoende voor genoeg belastinginkomsten voor ontwikkelingslanden. 

“Eerlijke belastingregels voor techbedrijven zou een no-brainer moeten zijn”, zegt Gijs Verbraak, beleidsadviseur tax justice bij ActionAid. “De 32 miljard dollar die slechts twintig landen per jaar al mislopen, is genoeg om voor iedereen op de wereld twee doses COVID-19 vaccin aan te kunnen schaffen.”

(ANP)