Personeelsstops en ontslagen worden weer van stal gehaald

Amazon, Twitter, Google en Facebook reageren op slechtere tijden.

Webwinkelconcern Amazon stopt met het aannemen van extra personeel vanwege onzekere economische vooruitzichten. In de coronajaren verdubbelde het personeelsbestand van het techbedrijf bijna om aan de forse groei van online winkelen te voldoen, maar nu verwacht Amazon mindere tijden door de gedaalde koopkracht en mogelijke economische recessie.

Het bedrijf zegt soms nog wel vacatures te plaatsen voor de vervanging van vertrekkend personeel, hoewel dit niet altijd zal gebeuren. Veel techbedrijven bereiden zich voor op slechtere economische tijden. Facebook kondigde een vacaturestop aan en Google wil de kosten drukken door minder nieuw personeel aan te nemen.

Ook Twitter snijdt in het personeel. De kersverse eigenaar Elon Musk heeft donderdag aangekondigd dat er massaontslagen gaan vallen. Persbureau Bloomberg meldde dat Musk zo’n 3700 van de 7500 personeelsleden wil ontslaan.

Donderdag meldde nog een Amerikaans techbedrijf een ingreep in het personeelsbeleid. De taxi-app Lyft schrapt 13 procent van alle banen, zo staat in een interne memo. Daarmee verliezen bijna zevenhonderd mensen hun baan.