Te late jaarrekening geen probleem

Bedrijven die hun jaarverslag te laat indienen bij de Kamer van Koophandel worden zelden vervolgd en krijgen lage boetes. Dat blijkt uit gegevens van de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie die het Financieele Dagblad heeft opgevraagd.

Volgens de Belastingdienst hebben 55 duizend bedrijven hun jaarstukken over 2007 niet op tijd gepubliceerd en volgens de Kamer van Koophandel zelfs tweehonderdduizend.

Meer dan een half miljoen bedrijven moeten hun cijfers publiceren. Volgens de regels moet dat uiterlijk dertien maanden na afloop van het boekjaar. De Belastingdienst onderneemt pas actie na zestien maanden.

De Belastingdienst Holland-Midden, die toeziet op naleving van de deponeringsplicht, verricht jaarlijks gemiddeld 550 onderzoeken, die niet altijd leiden tot een proces-verbaal. Het OM ontving vorig jaar 293 processen-verbaal van de Belastingdienst.

Ruim 1250 bedrijven betaalden de afgelopen vijf jaar een boete voor overschrijding van de deponeringstermijn. De maximumboete is 18.500 euro, maar het gemiddelde bedrag van de transacties was 582 euro.

Bijna vierhonderd ondernemingen zijn voor de rechter gesleept. Zij kregen een boete van gemiddeld 567 euro.

Gerelateerde artikelen