Stichtingen IKEA en Rockefeller beloven miljarden op klimaattop

Liefdadigheidsfondsen IKEA Foundation en Rockefeller Foundation stellen $10 miljard beschikbaar om hernieuwbare energie te bevorderen.

Dit werd tijdens de klimaattop COP26 in Glasgow bekendgemaakt. 

Het idee is dat een nieuwe organisatie, de Global Energy Alliance for People and Planet, strategieën gaat bedenken en innovatieve technologieën testen om de energietransitie in armere landen mogelijk te maken. Als blijkt dat dit kan, moet dat investeringen van rijkere landen en particulieren aantrekken. Op die manier hopen de filantropische instellingen een extra 100 miljard dollar aan investeringen mogelijk te maken.

In juni maakten de IKEA Foundation, die jaren terug werd opgericht door IKEA-oprichter Ingvar Kamprad, en de Rockefeller Foundation al bekend 1 miljard dollar te investeren in allerlei projecten met duurzame energie. Het Bezos Earth Fund van de oprichter van Amazon Jeff Bezos, heeft toegezegd 500 miljoen dollar te geven aan de Global Energy Alliance for People and Planet.

De vraag wie betaalt om de klimaatverandering aan te pakken, is erg belangrijk als de wereld het oplopen van de temperatuur op aarde binnen de perken wil houden. Arme landen zeggen dat ze financiering nodig hebben als ze hun ambities op het gebied van CO2-reductie willen opvoeren en willen investeren in de technologieën die nodig zijn om van fossiele brandstoffen af ??te komen.

VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

Gerelateerde artikelen