Stapel onbetaalde rekeningen van ondernemers groeit

Bedrijven hebben geen geld omdat hun klanten dat ook niet hebben.

Steeds meer ondernemers kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Hierdoor neemt het aantal wanbetalers toe, zeggen kredietverzekeraars tegen BNR. Veel bedrijven kunnen kostenstijgingen door de historisch hoge inflatie slecht doorberekenen, waardoor hun winst verdampt.

“De excessieve inflatie zorgt voor meer en meer problemen”, stelt risicodirecteur Johan Geeroms van Allianz Trade Benelux, een van de grote kredietverzekeraars van het land. “We zien de wanbetalingen substantieel toenemen, ook in Nederland.”

Vooral de hoge energieprijzen spelen ondernemers flink parten: “Multinationals kunnen die hogere kosten makkelijker doorberekenen dan ondernemers in het mkb.” De belangrijkste reden waarom bedrijven facturen niet kunnen betalen is, volgens Geeroms, omdat hun klanten dat ook niet doen.

Ook Atradius merkt dat er vaker te laat wordt betaald door ondernemers. “Die toename is significant”, merkt hoofd risicoacceptatie Edwin Kuhlman, “en varieert tussen de 30 en 80 procent”. Er zit een verschil in het aantal wanbetalingen bij ondernemers die hoofdzakelijk zakendoen in Nederland en die internationaal opereren.

(ANP)