Staat steekt 3 miljard in ABN en Fortis

De overheid steekt nog eens 3 miljard euro in ABN AMRO en Fortis Bank Nederland. De twee banken, volledig eigendom van de Nederlandse staat, hebben het geld nodig om verder te integreren tot één bankbedrijf.

Dat heeft minister Wouter Bos van Financiën donderdag bekendgemaakt. Het is naar verwachting de laatste extra kapitaalinjectie voor de twee staatsbanken. Eventuele nieuwe tegenvallers moeten ze zelf opvangen. De overheid zet naast de investering ook leningen ter waarde van 1,4 miljard euro om in eigen vermogen van de banken. Dat brengt het totale kapitaalplan op 4,4 miljard euro.

ABN AMRO en Fortis Bank Nederland zullen de 3 miljard euro contant gebruiken om samen te smelten tot één nieuwe bank en tevens om te voldoen aan de kapitaaleisen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

De Nederlandse staat heeft de banken in het najaar van 2008 ingelijfd, toen het Belgisch-Nederlandse moederconcern Fortis ten onder dreigde te gaan. De Nederlandse delen van ABN AMRO en Fortis werden voor 16,8 miljard euro losgeweekt van de bankverzekeraar. In totaal was Bos 23,3 miljard euro kwijt aan de reddingsoperatie.

De minister noemt de nieuwe kapitaalinjectie van 3 miljard euro ‘nodig, wenselijk en verstandig’. Hij heeft de Tweede Kamer donderdag geschreven dat de investering beperkt blijft tot ‘noodzakelijke en onvermijdelijke kosten om een levensvatbare bank neer te zetten’. De Tweede Kamer moet nog instemmen met de nieuwe kapitaalinjectie, die volgens Bos voldoet aan de eisen van de Europese Commissie.

Gerelateerde artikelen