Staat leent KLM 1 miljard

Totale overheidssteun voor KLM is 3,4 miljard, om het een jaar uit te kunnen zingen.

Het kabinet schiet KLM te hulp met een steunpakket van 3,4 miljard euro. Dat melden de ministers Wopke Hoekstra van Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen van  Infrastructuur aan de Tweede Kamer. De steun bestaat uit een directe lening van 1 miljard euro met een looptijd van 5,5 jaar, en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij in totaal elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro.

KLM kan met dit pakket “tot ver in het volgende kalenderjaar vooruit”, denkt Hoekstra. Al is dat wel afhankelijk van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt. Door de reisbeperkingen in verband met de virusuitbraak staat nu nog het merendeel van de vliegtuigen aan de grond. “Een onwerkelijk beeld”, vindt Van Nieuwenhuizen.

KLM zelf moet de kosten met 15 procent verlagen. Daarvoor wordt de komende tijd een herstructureringsplan gemaakt. Banenverlies lijkt daarbij onvermijdelijk, zegt Hoekstra. Aan werknemers die meer dan drie keer modaal verdienen, wordt bovendien een loonoffer van minstens 20 procent gevraagd. Hoekstra benadrukt dat het wel aan KLM is om dat gesprek met het personeel aan te gaan. “Maar het ligt voor de hand dat je een ander gesprek hebt met een grondmedewerker met een modaal salaris dan met iemand die zes of zeven keer modaal verdient,” zoals veel vliegers.

Daarnaast zijn hardere afspraken gemaakt met moederbedrijf Air France-KLM en de Franse overheid over de positie van Schiphol als belangrijke overstapluchthaven. Verder gaat het mes in het aantal nachtvluchten op Schiphol, van 32.000 naar 29.000 per jaar. De overheid stelt een vertrouwenspersoon aan die erop moet toezien dat de overheidssteun goed wordt besteed. Die krijgt ook “de bevoegdheid om in te grijpen” als dat niet gebeurt.

Lees ook: 7 eisen voor KLM redding

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen