Spanning op arbeidsmarkt bereikt hoogtepunt

De spanning op de arbeidsmarkt blijft toenemen: het aantal vacatures is gestegen naar 88 per 100 werklozen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde dat dat in het kwartaal ervoor nog slechts 80 vacatures per 100 werklozen was. De toename wordt veroorzaakt doordat er meer vacatures zijn ontstaan. Dat aantal steeg in het eerste kwartaal met 13.000 tot 277.000. De werkloosheid daalde tot 3,4 procent.

Lees ook: De beste productiviteitstools voor slimmer werken

Banen kwamen er vooral bij in de zorg, handel, vervoer en horeca, maar ook in de zakelijke dienstverlening, de industrie en de bouw groeide het aantal werkenden. Die banen waren er vooral voor werknemers. Zelfstandigen profiteerden nauwelijks van de groei.

Onzeker contract

Vakbond CNV zegt dat de cijfers mooi lijken, maar dat dat niet voor iedereen geldt. Zo hebben twee miljoen mensen een “onzeker contract”, stelt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. Volgens de bond hebben 600.000 mensen meer dan één baan nodig om rond te komen en leven 200.000 werkenden onder de armoedegrens. “De kloof tussen slecht flexibel betaald werk en goed betaalde banen wordt steeds groter.” CNV roept werkgevers op om zekerheid, betere arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden te bieden.

FNV constateert dat er in de sectoren waar veel vacatures openstaan er weinig zekere banen zijn en onaantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. We zien ook nog een stijging van zzp'ers en ingewikkelde arbeidsconstructies. “Dat is zorgelijk, we willen structurele veranderingen”, zo laat de vakbond weten.

 

Gerelateerde artikelen