Spaarpotten in Europa raken steeds voller

Pensioenfondsen boeren goed dankzij hogere rente
Nederlanders hebben meer dan een half biljoen opgepot.

Europeanen blijven geld sparen door aanhoudende onzekerheden, terwijl Amerikanen hun dollars juist flink laten rollen, meldt kredietverzekeraar Allianz Trade na onderzoek.

Ook Nederlanders blijven volgens de organisatie driftig oppotten. Volgens recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) is het totaal op betaal- en spaarrekeningen vorig jaar met 34,1 miljard euro toegenomen tot 562,5 miljard euro.

“Het lijkt wel of corona nog voortduurt. Er is veel onzekerheid. Door de inflatie en de oorlog in Oekraïne dekken we ons in voor wat er allemaal nog komen gaat”, aldus Allianz. De Amerikanen zitten er juist heel anders in. “Zij voelen zich veilig, ver weg van de oorlog. Ook zij hebben tijdens corona flink gespaard. Maar afgelopen jaar konden ze de verleiding niet langer weerstaan en zijn ze weer ouderwets gaan consumeren”, concludeert de kredietverzekeraar.

Allianz verwacht, ondanks het enorme spaaroverschot in Europa, ook dit jaar geen consumptiestijging. In de Verenigde Staten is het spaaroverschot tegen het eind van dit jaar naar verwachting volledig opgebruikt.

(ANP)