Spaarders stromen naar grootbanken ondanks lage rente

Grootbanken zouden profiteren van Icesave-trauma.

Nederlanders openen de laatste tijd vaker een nieuwe spaarrekening. Dat merkt vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen cijfers. Toch zien de Nederlandse grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank klanten niet massaal weglopen omdat de spaarrentes daar maar beperkt zijn gestegen. Voor deze banken lijkt er dan ook geen grote prikkel te bestaan om hun spaarrentes rapper op te voeren dan ze nu doen.

  • trauma faillissement Icesave
  • grote banken slecht voor grote spaarrente
  • banken verdienen aan lage spaarrente en hoge kredietrente

Via de vergelijkingssite werden in de eerste zes maanden van het jaar vier tot vijf keer zoveel nieuwe rekeningen geopend als in dezelfde periode vorig jaar. “Maar dat hoeft niet te betekenen dat mensen hun rekening bij hun bestaande bank opzeggen. Het kan ook dat ze er een tweede rekening bij openen”, zegt deskundige Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Zijn Nederlanders (té) banktrouw?

Ze weet op basis van een recente peiling ook dat bijna de helft van de Nederlanders niet spaart bij een andere bank dan de drie grootbanken. “Het voelt toch vertrouwd en mensen denken ook vaak dat het wisselen van bank veel gedoe betekent”, zegt de expert over de keuze van veel Nederlanders om bij hun bank te blijven.

Kleine banken bieden hogere rente

ING, ABN AMRO en Rabobank profiteren er intussen flink van dat ze nu meer marge kunnen pakken op spaargeld. De rente die de banken krijgen als ze geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen, is namelijk wel flink omhooggegaan. Met als gevolg dat de winsten van de banken fors zijn gestegen.

Bij de grootbanken is de consument bij Rabobank momenteel nog het voordeligste uit. Daar gaat de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Maar bij verschillende kleinere banken, bijvoorbeeld Bunq, of enkele banken in het buitenland ligt de rente al ver boven de 2 procent.


Lees ook:


Trouw aan grootbanken

Minister Sigrid Kaag van Financiën riep de grote Nederlandse banken eerder al op om hun spaarrentes verder op te schroeven. ECB-president Christine Lagarde ging in mei eveneens in op de ophef in Nederland over de relatief lage spaarrentes. In televisieprogramma Buitenhof wees ze erop dat mensen die het er niet mee eens zijn dat hun bank ze niet zoveel spaarrente biedt, kunnen kiezen voor een andere bank. De Consumentenbond denkt er net zo over, laat een woordvoerster weten.

Icesave-trauma weerhoudt overstap

Dat veel Nederlanders toch niet vertrekken bij de grootbanken, heeft volgens Bulthuis waarschijnlijk ook te maken met wat ze het Icesave-trauma noemt. Daarmee doelt ze op de IJslandse bank die stuntte met hoge rentes, maar tijdens de crisis in 2008 in financiële problemen kwam. Op 8 oktober 2008 maakte Landsbanki zelf bekend aan Icesavespaarders dat het zijn verplichtingen niet kon nakomen. Icesave verwees de Nederlandse klanten naar de IJslandse en Nederlandse depositogarantiestelsels. Op verzoek van DNB werd door Icesave de rente tot en met 12 oktober 2008 op de spaarrekeningen bijgeschreven. Rekeninghouders kunnen dit saldo gebruiken voor een aanvraag tot vergoeding bij DNB. Hoewel de affaire dus met een sisser afliep, zijn volgens Geld.nl veel mensen nog altijd huiverig om met hun spaargeld zomaar over te stappen naar een prijsvechter.

Beeld: artyvee, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons