Haalt Nederland hoogst mogelijk rendement uit spaargeld?

"Ondernemer met tijdelijk hoog bedrag op bank kan spaarbedrag splitsen voor dekking garantiestelsel"

Verschillende grootbanken, waaronder ABN Amro en ING, meldden bij hun halfjaarcijfers dat de oplopende rente een positieve rol heeft op de winstcijfers. De rente waarvoor de banken geld uitlenen ligt volgens experts substantieel hoger dan de rente die diezelfde banken betalen aan zakelijke en particuliere spaarders.

  • Nederlander laat waarschijnlijk miljarden aan spaarrente liggen
  • ondernemers kunnen grote tegoeden tijdelijk opknippen
  • ‘soms is zakelijk tegoed privé stallen een geschikte oplossing’

Onlangs riep Minister van Financiën Kaag op om de rente op tegoeden op banken mee te latsen stijgen met de rente op leningen en kredieten. Maar ook buiten Nederland en buiten de eurozone klonk dit geluid,  waaronder in het VK. Reden voor FM.nl om marktplaats voor Europese spaarrekeningen Raisin vijf vragen te stellen over het mogelijke rendement dat met spaartegoeden in het huidige renteklimaat kan worden gehaald.

 

FM.nl (1/4): In hoeverre heeft u de indruk dat bedrijven de maximale rente halen uit kort lopende liquiditeiten ?

Raisin: “Hier hebben wij geen inzicht in. Bij particulieren is het wel algemeen bekend dat ze miljarden euro’s per jaar laten liggen omdat ze niet proactief schuiven met hun spaargeld en geld vaak té lang op vrij opneembare spaarrekeningen laten staan terwijl termijndeposito’s een goed alternatief zouden zijn. Mogelijk is dit ook iets waar bedrijven tegen aanlopen. Goed financieel management met een duidelijk overzicht van welke liquiditeiten voor welke periodes vastgezet kunnen worden is hier essentieel.”

 

FM.nl (2/4): Wat kunnen bedrijven doen om daaruit de hoogste rente te halen ?

Raisin: “Raisin biedt zelf natuurlijk geen zakelijke spaarrekeningen aan. Wel kunnen natuurlijke personen [natuurlijk rechtspersoon is een mens die in het recht als drager is van wettelijke rechten en plichten wordt gezien -redactie] via ons platform een spaarrekening openen. Maar voor bedrijven die op zoek zijn naar de hoogste rente hebben wij eigenlijk hetzelfde advies als voor particulieren: schuif geld proactief rond om te profiteren van de beste rentes en overige voorwaarden, en kijk hoeveel geld je voor een bepaalde periode vast kunt zetten.” [artikel gaat verder onder de volgende alinea]


Lees ook:


FM.nl (3/4): Welke garanties hebben bedrijven als ze hun geld tijdelijk elders stallen ?

Raisin: “Als ondernemers op persoonlijke titel geld stallen, wat soms een geschikte optie is, vallen ze binnen de EU net als alle andere natuurlijke personen onder een depositogarantiestelsel met een dekkingslimiet van € 100.000 per rekeninghouder per bank, of het equivalent in de lokale valuta. Bij hoge spaarbedragen kunnen grote bedragen opgesplitst worden om niet boven deze limieten te komen.”

 

FM.nl (4/4): Wat is uw advies aan controllers en financieel management ten aanzien van stallen van tijdelijke tegoeden ?

Raisin: “Als platform voor particuliere spaarrekeningen kunnen wij geen zakelijk advies aan bedrijven geven.”

 

 

https://financieel-management.nl/event/leadership-in-finance-summit-2023/