Size matters, ook met corona

Den Haag wil garant staan voor lening van 100.000 euro per vaste KLM-werknemer.

Door Bouko de Groot.

Een lening van 6 miljard euro om luchtvaartmaatschappij Air France-KLM door de coronacrisis de loodsen is “realistisch”. Dat zei de Franse staatssecretaris van Transport Jean-Baptiste Djebbari op de Franse nieuwszender LCI. Persbureau Reuters meldde eerder op basis van ingewijden dat de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie in gesprek is over noodleningen van in totaal 6 miljard euro. Frankrijk en Nederland zouden garant willen staan voor dat krediet.

“Je spreekt dan over een bedrag dat niet onrealistisch is, kan ik bevestigen”, verklaarde Djebbari toen de Franse televisiezender hem naar dat bedrag vroeg. Hij voegde eraan toe dat het Franse ministerie van Financiën nog met Nederland onderhandelt over een steunpakket voor Air France-KLM.

De 100.000 euro vraag

Den Haag had eerder nog gemopperd toen KLM tijdelijke werknemers ontsloeg in plaats van – via bijvoorbeeld de NOW-regeling – in dienst te houden. Beide landen hebben een gelijk belang, maar opgeteld geen meerderheidsbelang, in het nu al in problemen geraakte bedrijf.

KLM heeft 28.000 vaste medewerkers. Dat betekent dat Nederlands belastinggeld garant gaat staan voor een lening van maar liefst 100.000 euro per vaste werknemer … hoeveel andere Nederlandse bedrijven zouden in deze crisis met zo'n garantstelling banen kunnen behouden, of beter gezegd, méér banen kunnen behouden?

Lees ook: Gemeenschapssteun moet de gemeenschap steunen

(bron: ANP, FM)

 

Gerelateerde artikelen