Sittard-Geleen wil noodfonds

Sittard-Geleen kent een relatief grote industriesector. Binnen de grenzen van de gefuseerde gemeente liggen onder meer autoproducent Nedcar en de chemieondernemingen DSM en Sabic. Deze bedrijven bevinden zich in zwaar weer en de vooruitzichten lijken vooralsnog niet al te best.

Dit heeft er toe geleid dat de burgemeester Sjraar Cox, wil dat de gemeenten in Zuid-Limburg gezamenlijk een noodfonds oprichten. De burgemeester denkt daarbij aan een vast bedrag per inwoner. Het geld uit het fonds kan gebruikt worden voor werkgelegenheidsinitiatieven.

Op deze manier kan, aldus Cox, ‘voorkomen worden dat bedrijven, kennisinstellingen en overheden elk hun eigen ei uitbroeden’. Cox deed zijn idee op voor een dergelijk fonds in zijn vorige gemeente Veldhoven.

In die regio startten gemeenten in 1996, toen DAF en Philips zich in zwaar weer bevonden, met de afdracht van een bedrag per inwoner. De betreff ende gemeenten doen dat nog steeds en in 2006 leidde elke ingelegde euro tot 14 euro aan investeringen.

 

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen