Sipko Schat ontslagen bij de Rabobank

Na CEO Piet Moerland is nu ook bestuurder Sipko Schat weg bij de Rabobank. Schat, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het Libor-drama, wordt door de Raad van Commissarissen de laan uit gestuurd, onder druk van de lokale Rabobanken.

De Libor-fraude heeft de Rabobank 774 miljoen euro aan boetes gekost. Schat was namens de Raad van Bestuur verantwoordleijk voor de afdeling die bewust verkeerde rentestanden doorgaf. 

Onlangs werd er door de RvC nog vertruowen uitgesproken in Sipko Schat, maar de lokale kantoren gingen daar niet mee akkoord.  

President-commissaris Wout Dekker: ‘Het is een moeilijk besluit geweest voor alle partijen.’ Rinus Minderhoud, voorzitter van de raad van bestuur, voegt toe: ‘Wij verliezen in hem een internationale topbankier; een gewaardeerd collega die veel voor de Rabobank heeft betekend.’

Met het oog op de bestaande gevoeligheden rondom vertrekvergoedingen zal een onafhankelijke derde worden gevraagd een beslissing te nemen over de condities van vertrek. De RvC verwacht binnen korte termijn een nieuw lid van de raad van bestuur te benoemen.