Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

Shell schrijft meer dan 4 miljard af op Russische activiteiten
Ook aanpassing klimaatdoelen zorgt voor woede klimaatorganisaties.

Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft “lange tijd een vitale rol spelen” omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

“Shell gelooft dat de wereld meer behoefte heeft aan lng, dat een belangrijke brandstof zal zijn in de energietransitie”, zei Mackenzie, die wees op de lagere CO2-uitstoot in vergelijking met steenkool. Vooral in China en andere Aziatische landen waar kolen een grote rol spelen, zou gas voor minder uitstoot zorgen. De focus op gas zou ook de overstap op biogas of waterstof vergemakkelijken, zei hij. [Het artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook: 


’Huidige uitdagingen zijn complex’

Mackenzie en Shell-topman Wael Sawan benadrukten tegelijkertijd dat het olie- en gasconcern erop mikt om in 2050 per saldo geen broeikasgassen uit te stoten. “We investeren tussen 2023 en 2025 ook 10 miljard tot 15 miljard dollar in CO2-arme energie, zoals laadpalen voor elektrische auto’s, hernieuwbare elektriciteit, biobrandstoffen, waterstof en het afvangen en opslaan van CO2”, zei Sawan in zijn openingsspeech.

“Mensen overschatten vaak wat op de korte termijn kan veranderen, maar onderschatten wat op de lange termijn kan veranderen. De huidige uitdagingen zijn veel te complex om in die val te trappen”, sprak Mackenzie. [Het artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Woede milieuorganisaties

Door meer werk te maken van gaswinning en de olieproductie niet verder te verlagen, haalde het energiebedrijf zich de woede op de hals van milieuorganisaties. Ook de aanpassing van de klimaatdoelen zorgt voor scepsis. In maart zei Shell in 2030 per eenheid energie de uitstoot met 15 tot 20 procent te hebben verlaagd, in plaats van het eerdere doel van 20 procent. De doelstelling voor 2035 schrapte Shell volledig.

De activistische aandeelhouder Mark van Baal, die Shell jaarlijks oproept meer te doen tegen CO2-uistoot, daagde het Shell-bestuur uit om uit te leggen hoe het klimaatdoel van 2050 wordt gehaald zonder het woord “geloof” erin. “Ik heb geen antwoord gekregen en ik weet waarom. U weet dat dit niet werkt. Zeg gewoon: ik geloof niet in Parijs”, zei hij vervolgens. (ANP)

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Gerelateerde artikelen