Schorsing wegen ‘ernstige fouten’ en ‘onvoldoende zelfreflectie’

Tuchtrechters reageert sceptisch op optreden registeraccountant

Een Haagse AA die na meerdere hertoetsingen persisteerde in het maken van fouten, overkomt als iemand die ‘niet achter het stuur zit’ en zijn tekortkomingen bagatelliseert, is door de Accountantskamer voor een jaar geschorst. Daarover schrijft de website voor accountants, www.accountantsweek.nl

  • Accountant geschorst vanwege ernstige fouten
  • Kwaliteit werk ondermaats ondanks verbeterplan
  • Twijfel over verbeteracties en persoonlijke omstandigheden

Het kantoor van deze accountant kreeg in 2018 de RvT op bezoek. Bij die toetsing ontdekte de Raad diverse tekortkomingen, vooral in klantendossiers. De accountant maakte daarop een verbeterplan. Daarmee ging de Raad akkoord.

Fouten en omissies ondanks persoonlijke omstandigheden

Maar ook bij hertoetsingen in 2018 en in 2021 bleef de kwaliteit ondermaats. Dit keer bevatten vooral de gecontroleerde jaarverslagen diverse fouten zoals tegenstrijdigheden en verkeerde cijfers. Ook waren er de nodige omissies. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Twijfel over verbeteracties AA

Missers die volgens de AA vooral waren ingegeven door de hoge werkdruk en privéproblemen. Die werkdruk hield onder meer verband met de overname van een ander accountantskantoor in 2018, vlak voor de eerste toetsing door de RvT.

Sceptische reactie tuchtrechters

De tuchtrechters reageerden niettemin sceptisch. Ze vroegen zich af of de AA wel genoeg had gedaan om de kwaliteit van zijn werk te verbeteren. Hij had een waarnemingsovereenkomst afgesloten; waarom hij had dan geen waarnemer ingeschakeld? En hoe kon het dat hij anderhalf jaar geleden voor het laatst contact had gehad met de Auxilium?

Persoonlijke omstandigheden geen excuus

Het tuchtcollege betreurt de moeilijke persoonlijke omstandigheden waar de AA mee te maken had, Maar die speelden nog niet bij de eerste toetsing en hertoetsing in 2018. Hij had destijds al maatregelen moeten nemen op de kwaliteit van zijn kantoor op orde te krijgen, schrijft de Accountantskamer in de toelichting. Hoewel de persoonlijke omstandigheden geen enkel excuus vormen voor de tekortkomingen, hebben de tuchtrechters deze wel meegewogen bij de bepaling van de hoogte van de maatregel.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gerelateerde artikelen