Salarissen aan opmars bezig

Hoogste loonsprong in dertien jaar
Bijna driekwart werkgevers biedt nieuw talent meer salaris.

De krappe arbeidsmarkt legt steeds meer druk op bedrijven om nieuw talent te werven, huidig personeel te behouden en hogere salarissen te bieden. Bijna driekwart van de werkgevers (71%) ziet zich genoodzaakt om nieuw talent een hoger salaris te bieden dan huidige werknemers met een soortgelijke functie/ervaring.

Dit blijkt uit de Salarisgids 2023 van recruitmentbureau Robert Half, een jaarlijks onderzoek naar de salarissen, trends en veranderingen op de arbeidsmarkt. Niet alleen het salaris zelf speelt een steeds grotere rol in de jacht op nieuw talent en het behoud van bestaand talent, ook een flexibele opstelling ten aanzien van bijvoorbeeld (deels) thuiswerken en de bedrijfscultuur spelen in toenemende mate mee.

Meer dan de helft van het hoger management (55%) verwacht dat het in 2023 moeilijker zal zijn om personeel te vinden. Acht op de tien is zelfs bezorgd het huidige personeel niet te kunnen behouden. Voor één op de vijf werkgevers is salaris de grootste zorg bij behoud van huidig personeel, maar ook bij het aantrekken van nieuw talent is salaris voor één derde van de Nederlandse bedrijven hun grootste bezorgdheid. Om geen talent te verliezen, zetten werkgevers daarom sterk in op salaris en zijn ze soms genoodzaakt om nieuwe werknemers meer te betalen dan het huidige personeel.

Van die werkgevers trekt ruim de helft (54%) de salarissen weer gelijk na de eerstvolgende (jaarlijkse) opslagronde. 28% laat weten salarissen direct aan te passen om die in evenwicht te brengen. Ook doen werkgevers steeds vaker zogenaamde counteroffers of tegenvoorstellen. Daarbij krijgt een werknemer een hoger salaris aangeboden om vertrek tegen te gaan.

Bekijk hier de Salarisgids 2023

Gerelateerde artikelen