Salarisprofessionals voor vol aangezien door Covid

Betere samenwerking met andere afdelingen, vaker om advies gevraagd.

De vele COVID 19-regelingen voor werkgevers hebben geleid tot een betere samenwerking tussen de salarisadministratie, management, HR en finance ontstaan. Steeds vaker wordt aan salarisprofessionals om advies gevraagd.

Dat blijkt uit het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2021 van het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA) onder ruim duizend salarisprofessionals.

De samenwerking is het gevolg van de steunmaatregelen rond de coronacrisis. Die zijn nieuw, waardoor bedrijven de interne kennis bundelen om de regelingen goed toe te passen.

Ruim de helft van de salarisprofessionals denkt dat de goede interne samenwerking blijvend is. Ook ervaren de salarisprofessionals dat ze serieuzer worden genomen door andere afdelingen, die hen vaker om advies vragen.

De salarisprofessioinals zien dat de aandacht voor Covid-thema’s alweer aan het verslappen is in organisaties. Over de NOW-regeling gaat het op de salarisafdeling steeds minder vaak. De salarisprofessionals verwachten dat het volgend jaar nauwelijks nog zal gaan over de NOW.

Oude, vertrouwde onderwerpen als de werkkostenregeling (Wkr) cao-wijzigingen en de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) staan weer bovenaan de agenda van de beroepsgroep.

Wat verder naar voren komt, is dat de toenemende automatisering van de salarisadministratie die al jaren gaande was, het laatste zetje kreeg. Afgelopen jaar was er een opvallende stijging zichtbaar van organisaties die met een compleet geïntegreerde workflow werken in plaats van mutaties handmatig door te voeren.