Rusland zegt belastingverdrag met Nederland op

Rusland betaalt volgens ministerie dollarlening terug in roebels
Nederland geldt voor Moskou als belastingparadijs waar iets te halen valt.

Nederlandse bedrijven in Rusland en Russische bedrijven in Nederland dreigen vanaf volgend jaar flink meer belasting te gaan betalen. Dat is het gevolg van de Russische opzegging van het belastingverdrag met Nederland, meldt NRC.

De opzegging komt na maanden van vruchteloze onderhandelingen tussen Moskou en Den Haag, waarbij Nederland weigerde in te stemmen met door Rusland geëiste, drastische aanpassingen in het verdrag.

Met de opzegging gaat de belasting op dividenduitkeringen van bedrijven in beide landen omhoog van 5 naar 15 procent, en die op rentes en royalty’s van 0 naar 20 procent.

Ook zullen enkele andere belastingafspraken in het verdrag komen te vervallen. Vorige week nam de Doema een wet aan die de opzegging mogelijk maakt. Nederland heeft er alleen nog geen formele kennisgeving van ontvangen.

De Russische regering heeft het afgelopen jaar hard ingezet op het heronderhandelen van afspraken met landen die ze beschouwt als belastingparadijzen voor Russische multinationals. Met belastingverhogingen hoopt Rusland nieuwe inkomsten aan te boren en de door corona, lage olieprijzen en sancties geplaagde economie een impuls te geven.

(ANP)