Ruim 28.000 mensen verliezen baan door faillissement

In de eerste helft van 2012 zijn ruim een kwart meer bedrijven failliet gegaan in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het betreft 4.112 ondernemingen. Hierdoor zijn ruim 28.000 medewerkers getroffen. Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Ook het CBS meldde eerder deze week al dat het aantal bedrijven en instellingen dat in de eerste helft van dit jaar failliet is gegaan met een kwart is toegenomen tot 3760.

In de provincies Zuid-Holland (830 ondernemingen), Brabant (624 ondernemingen) en Noord-Holland (585 ondernemingen) werden de meeste faillissementen uitgesproken, aldus de Kamer van Koophandel.
__________________________________________________________________________________

Corporate Recovery, dé cursus over reorganisaties, faillissementen en doorstarts

Een op de vijf Nederlandse bedrijven rendeert niet en jaarlijks gaan duizenden ondernemers failliet. Dit kan ook uzelf, uw collega’s, afnemers en leveranciers overkomen. In de cursus Corporate Recovery krijgt u praktische antwoorden op vragen als: hoe koopt u een bedrijf uit een faillissement en hoe voert u een succesvolle doorstart uit? Lees meer
__________________________________________________________________________________

Van de 4112 failliet verklaarde bedrijven zijn 577 eenmanszaak. Grote bedrijven werden ook getroffen: 17 bedrijven met meer dan 100 medewerkers en 52 bedrijven met 50 tot 99 medewerkers hebben het in het afgelopen half jaar niet hebben gered.

Financiële instellingen
De sector die het meest getroffen is die van de financiële instellingen. Binnen deze branche zijn 495 ondernemingen failliet verklaard. Het vormt samen met de utiliteitsbouw (230 ondernemingen) en de organisatie- en adviesbureaus (80 ondernemingen) de top drie waar de grootste klappen zijn gevallen.

Ondanks de onzekere tijden beginnen nog steeds veel mensen een eigen bedrijf, al neemt het aantal met drie procent af in vergelijking met vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar schreven 69.822 startende ondernemers hun bedrijf in bij de Koophandel. Dit is voor het eerst in jaren wel iets minder (-3%) dan het aantal starters in dezelfde periode vorig jaar.

Bron: Kamer van Koophandel

Gerelateerde artikelen