RTL: ‘Nexperia gehackt, onderzoek naar impact gaande’

Hackers dringen Nederlands tech- & chipbedrijf binnen

De Nederlandse chipmaker Nexperia is vorige maand gehackt, bevestigde het bedrijf na berichtgeving door RTL Nieuws. Nexperia, eigendom van het Chinese Wingtech Technology, onderzoekt de aanval nog en heeft nog geen details vrijgegeven over de omvang van de schade. Nexperia heeft na de ontdekking van de hack ‘onmiddellijk’ maatregelen genomen om het incident te beheersen door de getroffen systemen van het internet los te koppelen.

  • Nexperia onderzoekt nog impact van recente hack
  • Dunghill hackersgroep eist losgeld voor gestolen gegevens
  • Nexperia’s internationale aanwezigheid ondersteunt wereldwijde klantbehoeften.

Volgens onderzoek door RTL Nieuws behoren de aanvallers tot Dunghill, een nieuwe hackersgroep. De groep beweert honderden gigabytes aan gevoelige informatie te hebben gestolen, waaronder handelsgeheimen, chipontwerpen en klantgegevens van bedrijven als SpaceX, Apple en Huawei.

Geïnspireerd door Delphi’s orakel, biedt FM Dag op 17 april toegang tot onze eigen orakels. AI-expert Wiemer van der Veur onthult ongekende AI-toepassingen die je werk ingrijpend sneller, effectiever en nauwkeuriger maken. Meld je nu aan voor FM Dag 2024 en bezoek de AI Orakelsessie.

Gegevens op Dark Web

Als bewijs van de aanval zouden de hackers tientallen documenten op het dark web hebben gezet. Als Nexperia geen losgeld betaalt, dreigen de criminelen volgens RTL Nieuws meer gegevens te publiceren.

Dunghill Leak is een relatief nieuwe ransomwaregroep die in het begin van 2023 voor het eerst opdook. De groep heeft zich gericht op verschillende organisaties, waaronder de reisgigant Sabre en de Duitse energiereus EnBW. Het collectief is berucht om het stelen van grote hoeveelheden gevoelige data van hun slachtoffers, naast het versleutelen van hun systemen. In het geval van Sabre beweerde de groep 1,3 terabytes aan data te hebben gestolen, waaronder personeelsgegevens, financiële records en details over boekingen van reizigers. De groep staat naar verluidt bekend om het eisen van hoge bedragen aan losgeld in ruil voor het ontsleutelen van de getroffen systemen en het niet vrijgeven van de gestolen data. Naar verluidt heeft Dunghill Leak met succes miljoenen dollars afhandig gemaakt van hun slachtoffers.

Serieuze bedreiging

De activiteiten van Dunghill Leak hebben aanzienlijke aandacht van wetshandhavers en cybersecuritybedrijven getrokken. De groep wordt beschouwd als een serieuze bedreiging voor organisaties in verschillende sectoren vanwege hun geavanceerde tactieken en hun bereidheid om grote hoeveelheden gevoelige data te stelen. De groep lijkt zich vooral te richten op grote organisaties in verschillende sectoren en steelt daarbij vaak grote hoeveelheden gevoelige data waarvoor bovengemiddeld hoge bedragen aan losgeld wordt gevraagd. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Klantenbestand Nexperia

Nexperia biedt werkgelegenheid aan hoogopgeleide professionals, variërend van ingenieurs tot technici en onderzoekers. Het hoofdkantoor staat in Nederland en heeft productiefaciliteiten en kantoren in andere delen van de wereld. Naast de eerder genoemde afnemers (SpaceX, Apple en Huawei), levert Nexperia chips aan tal van andere bedrijven in consumentenelektronica, auto- en luchtvaartbedrijven, en industriële automatiseringsbedrijven.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen