Risico omvallen ING was te groot

Er is 30 procent kans dat de Nederlandse belastingbetaler moet toeleggen op de garantieregeling die gisteren is toegezegd aan bankverzekeraar ING. Dat zegt minister van Financiën Wouter Bos in een toelichting op zijn besluit om ING te helpen. De kans dat de belastingbetaler er juist op verdient, is volgens Bos dus 70 procent.

Volgens Bos was ingrijpen bij ING onvermijdelijk omdat het risico te groot was dat ING anders zou omvallen. Na de koersval van afgelopen vrijdag ontstond het risico dat het vertrouwen in ING helemaal zou wegvallen. En dat had het functioneren van de bank kunnen aantasten, aldus Bos.

De Nederlandse overheid staat garant voor 80 procent van eventuele verliezen van ING op obligaties die zijn gelieerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. Bos krijgt geen juridisch eigendom, maar wel economisch eigendom. De risico’s voor ING zijn nu afgedekt en de bank kan weer geld gaan uitlenen, hoopt Bos.

De VVD heeft al laten weten zich zorgen te maken over de financiën van de overheid. Tweede-Kamerlid Frans Weekers pleit voor kwartaalrapportages door Financiën. Zo zou inzichtelijk moeten worden welke gevolgen de overheidssteun aan de bankensector heeft op de schatkist.

Gerelateerde artikelen