Rianne Jans nieuwe CFO IT-bedrijf Centric

De financieel directeur van Eindhoven Airport moet Centric in rustiger vaarwater brengen na een bestuurlijke leegloop.

Jans treedt 1 juli in dienst van Centric. De afgelopen maanden verlieten ten minste vier hooggeplaatste werknemers het bedrijf, onder wie topman Karim Henkens en financieel bestuurder Carolien van der Werf. Volgens sommige bronnen was dat de invloed van 'cyberexpert' Rian van Rijbroek op eigenaar Gerard Sanderink.

Centric heeft laten weten gekozen te hebben voor Rianne Jans vanwege haar jarenlange ervaring in de IT-sector. Zij werkte als business unit controller bij diverse onderdelen van Atos, waarna zij haar loopbaan vervolgde als financieel directeur bij CGI. Sinds 2015 is zij werkzaam als financieel directeur bij Eindhoven Airport.

Met de overstap naar Centric keert zij terug in de IT-sector. Rianne Jans: “Het innovatieve karakter van de sector spreekt mij erg aan en ik ben enthousiast over wat een IT-bedrijf als Centric de samenleving brengt. Daarbij past de cultuur van Centric me goed, zoals de nuchterheid waarmee medewerkers met klanten en partners de schouders eronder zetten om mooie projecten te realiseren. Het is een financieel gezond bedrijf dat een nieuwe fase ingaat. Daar draag ik graag aan bij.”

Focus op publieke en financiële sector

Centric heeft de afgelopen jaren de focus gelegd op de Nederlandse publieke en financiële sector en de internationale supply chain in combinatie met internationale samenwerking en groei van de Staffing Services- en IT Outsourcingsactiviteiten. Die transitie is bijna afgerond, waarmee volgens Centric een stabiele organisatie is gerealiseerd door de diversiteit en balans in de activiteiten. Het bedrijf buigt zich dit jaar over “een verdere verdieping en uitwerking van de strategie voor 2025”.

Gerard Sanderink: “De kennis en ervaring van Rianne Jans past bij de fase die we als bedrijf tegemoet gaan. Er ligt een stevig fundament en de komende jaren richten we ons onder meer op het verder verbeteren van de interne processen om de doorontwikkeling van het bedrijf vorm te geven. Jans gaat hier vanuit haar rol als CFO invulling aan geven.”

Van Rijbroek is waarschijnlijk daarbij betrokken. Ze heeft geen formele rol, maar is bestuurder van de stichting die de nalatenschappen van Sanderink beheert. Ze is omstreden, omdat haar boeken over cyberveiligheid en haar tv-optredens onjuistheden bevatten. Op enkele plekken pleegde ze plagiaat in het boek, dat ze met oud-minister Willem Vermeend schreef. Toen dat duidelijk werd, werd het boek uit de handel genomen.

Commissaris Centraal Boekhuis

Jans is commissaris toezicht bij logistiek dienstverlener CB (Centraal Boekhuis) en Oranjewoud, de beursgenoteerde holding achter Sanderinks bedrijven Antea en Strukton.