Rente van de ECB gaat mogelijk toch verder omhoog

Het Nederlandse directielid ECB tempert verwachtingen over renteverhogingen

Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International.

  • Frank Elderson stelt dat het niet zo is dat de rente in Europa niet nogmaals zal stijgen
  • Rentebesluiten hangen af van economische cijfers en daarover zijn er nog veel onzekerheden
  • Klimaatverandering kan op langere termijn een factor spelen bij de inflatie

De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

Maar volgens Elderson kan niet worden gezegd dat er een definitief einde is aan de renteverhogingen. Hij stelt dat rentebesluiten afhangen van de economische cijfers en dat er nog veel onzekerheden zijn. Elderson wijst op het risico van een stijgende inflatie door de hogere prijzen voor energie en levensmiddelen, terwijl klimaatverandering op langere termijn een factor bij de inflatie kan spelen.

Volgens een consensus van economen zou de inflatie in de eurozone in september moeten uitkomen op 4,5 procent, tegen 5,2 procent in augustus. (ANP)

Waarom de rente niet zal dalen voor de zomer van 2024

Dit zijn de rentetarieven die de ECB hanteert

Gerelateerde artikelen