Rente Europa en VS gaat opnieuw omhoog

In beide blokken gaan er nog meer renteverhogingen komen.

Zowel in de VS als in Europa gaan de rentetarieven van de centrale banken opnieuw omhoog.  Dat wordt nodig geacht om de hoge inflatie te beteugelen. De prijzen in de eurozone gaan met een half procentpunt omhoog. In de VS blijft de renteverhoging beperkt tot een kwart procentpunt.

Volgende maand zal de rente nogmaals stijgen, zo heeft Klaas Knot al gezegd, de president van De Nederlandsche Bank (DNB). Naar de mening van de beleidsmakers zijn de verhogingen nodig omdat de inflatie nog te hard stijgt. “Gaat u er hoe dan ook vanuit dat wij in februari en in maart beide keren een half procentpunt bij de rente zullen doen.”

In Amerika steeg de rente minder hard. De  Federal Reserve (FED) heeft de Amerikaanse rente met 0,25 procentpunt verhoogd, zoals verwacht. Die verhoging is minder sterk dan de laatste keren. Eind vorig jaar ging de rente met een half procentpunt omhoog, de vier keer daarvoor met 0,75 procentpunt. Dat het nu minder hard gaat, komt volgens de Amerikaanse centrale bank doordat de inflatie wat afkoelt.

Maar die inflatie is nog wel altijd hoog en dus zal de rente nog een tijdje moeten blijven stijgen. Hoeveel verhogingen er nog aan komen, is nog niet duidelijk. Wel hebben de centrale bankiers van de Fed het over doorlopende verhogingen. Die gaan door totdat de rente de economie zo ver afremt dat de inflatie richting het doel van twee procent gaat.

Fed-president Jerome Powell zei in een toelichting dat het rentetarief de economie enige tijd zal moeten beperken om de inflatie omlaag te krijgen. Hij ziet dan ook dit jaar geen renteverlaging als de economie doet wat hij en zijn medebeleidsbepalers nu verwachten.

De Amerikaanse economie is al wat aan het afkoelen, maar de arbeidsmarkt is nog erg krap. Zo waren er woensdag nog cijfers over het aantal vacatures die veel hoger waren dan verwacht, ondanks de nodige ontslagrondes bij Amerikaanse bedrijven.

De rente in de Verenigde Staten is nu in een bandbreedte van 4,5 procent tot 4,75 procent. Financiële markten gaan nu uit van een maximale rente van tegen de vijf procent. Dat komt ongeveer overeen met verwachtingen die de Fed zelf uitsprak in december, toen de beleidsbepalers zeiden dat de rente dit jaar tot vijf procent of hoger zou stijgen.